Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
„Mâine voi depune la Parlament, împreună cu colegii mei, un proiect de lege pentru eliminarea a 102 taxe nefiscale care înseamnă mai puţină birocraţie şi mai mult timp şi mulţi bani pentru cetăţeni. Dincolo de banii pe care îi cheltuie românii, cel mai rău lucru este umilinţa la care sunt supuşi, timpul pe care îl pierd, nervii cu care se încarcă fiecare român când trebuie să plătească o taxă şi unele taxe sunt extraordinar de mici, sunt mult mai mici decât cheltuielile pe care le are sistemul pentru a încasa acea taxă. Am decis, împreună cu toţi colegii mei, să nu mai aşteptăm marea debirocratizare anunţată cu surle şi trâmbiţe de tehnocraţi. Nu mai vrem să aşteptăm ca aceste taxe să mai existe şi anul viitor, mâine vom depune la Parlament şi avem convingerea că vom găsi în parlament suficientă susţinere pentru a le elimina, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 aceste taxe să nu mai existe”, a precizat liderul PSD.
Referindu-se la timbrul de mediu, el a arătat că toţi cei care dau în judecată statul român câştigă şi statul român le înapoiază banii, acesta fiind un principal argument pentru eliminarea unei astfel de taxe.
„Tot aud vorbind, îşi asumă de fapt, în frunte cu preşedintele, ceilalţi de la PNL, USR, tehnocraţii mai ales, dragostea lor pentru diaspora, dar nu fac nimic în afară de declaraţii şi manipulare. Sunt 33 de taxe consulare şi de cetăţenie Aşa sprijină statul român, aşa îşi respectă statul român cetăţenii care trăiesc în afara ţării. Vor fi eliminate”, a adăugat liderul social-democraţilor.
În ceea ce priveşte taxa radio tv, Liviu Dragnea a afirmat că în fiecare an se alocă de la bugetul de stat sume pentru TVR. „Cea mai mare parte din aceste sume, marea masă a cetăţenilor nu ştie lucrul ăsta, nu rămân în bugetul TVR, nu sunt folosite pentru funcţionarea TVR, ci pentru a finanţa alte achiziţii la o altă structură, la o altă societate de stat. Taxa radio tv trebuie să fie plătită de la bugetul de stat dacă guvernul îşi asumă sau trebuie să-şi asume că susţine postul public de televiziune”, a subliniat Dragnea.
Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă şi în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact „foarte mic”, de 0.1 % din PIB. În documentul prezentat duminică PSD susţine că impactul reprezintă de fapt 90% din timpul necesar pentru plata taxelor nefiscale, 80% din valoarea taxelor nefiscale şi 50% din numărul taxelor nefiscale.