Dragnea: Regiunea Nord-Est va avea un program special de dezvoltare

Vicepremierul Liviu Dragna a declarat, joi, la Suceava, că pentru Regiunea de Nord Est, în special judeţele Botoşani şi Suceava, Guvernul Ponta a stabilit un program special de dezvoltare în care să fie incluse toate sursele de finanţare, în condiţiile în care această regiune se află pe penultimul loc în UE ca nivel de dezvoltare.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 11:06
Dragnea: Regiunea Nord-Est va avea un program special de dezvoltare

”În regiunea în care vă aflaţi şi în special în judeţele Suceava şi Botoşani vom avea o altă abordare. Regiunea NE este pe penultimul loc din punct de vedere al nivelului de dezvoltare în UE şi din acest motiv guvernul nostru a decis ca pentru această regiune să se realizeze un program special în care să fie incluse toate sursele de finanţare, respectiv POR, PNDR, toate celelalte programe finanţate din fonduri europene, precum şi programele de dezvoltare finanţate de la bugetul de stat”, a spus Dragnea, subliniind că, pe POR, suma alocată pentru Regiunea de Nord Est este mai mare decât în oricare regiune din ţară.

Referindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), Dragnea a spus că, după rectificarea bugetară, când se vor aloca sume pentru aceste programe de dezvoltare, se va avea în vedere şi promovarea de proiecte noi.

”Am avut ca prioritate, negociată cu FMI, să finalizăm obiective care sunt la minim 60% grad de execuţie pe apă şi canalizare şi 70% la drumuri, dar nu vrem să stopăm obiectivele noi de investiţii. O comunitate nu poate fi pedepsită să nu mai beneficieze de nicio sursă de finanţare până nu se finalizează proiectele în alte zone. Nu aşa se dezvoltă o ţară, mai ales în regiunea dumneavoastră, pentru că aici e nevoie de o abordare integrată, pentru a micşora diferenţele de dezvoltare în comparaţie cu alte regiuni, dar şi în interiorul regiunii”, a explicat Dragnea.

Totodată, referindu-se la programele derulate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), respectiv cămine culturale, săli de sport, Dragnea a spus că la următoarea rectificare se va aloca o sumă mai mare decât până în prezent.

Liviu Dragnea s-a întâlnit, la Suceava, cu aleşii locali şi parlamentarii din judeţ, pentru a discuta strategia guvernului în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunii, dar şi a judeţului Suceava. A fost o reuniune interactivă în cadrul căreia mai mulţi primari au ridicat diverse probleme la care au primit pe loc răspuns sau le-au fost notate ”doleanţele”, pentru a se găsi soluţii de rezolvare. Singurul nu categoric, din partea vicepremierului, l-a primit primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, la solicitarea de finanţare pentru pârtia de schi.

”Din păcate nu e singura situaţie. Nu am venit să critic pe cineva, dar a fost o abordare greşită. A fost foarte multă dorinţă, dar nu s-a gândit cât de mare e putinţa. Suntem în situaţia ca acum să avem 500 de milioane de lei lucrări executate şi nedecontate pe pârtii. Primarii au fost încurajaţi să-şi continue aceste lucrări, au fost încurajate şi companiile private să lucreze cu speranţă că vor primi banii, fără să se gândească cineva în mod serios dacă va avea forţă ministerul ăsta, la vremea respectivă, să poată susţine această finanţare. Nu e doar Câmpulung Moldovenesc. Dincolo de multe nereguli constatate în anumite locuri, este o problemă la care încercăm să-i găsim o rezolvare. Din păcate nu putem să le finanţăm nici pe fonduri europene pentru că nu au fost procedurile aşa cum erau normele europene. Răspunsul este nu”, a spus Dragnea.

El a adăugat că va mai veni la Suceava, în această vară, cel puţin de două ori, pentru că şi-a propus să acorde o atenţie specială zonei, nu doar declarativ.

”Vă spun încă o dată că abordarea noastră e foarte clară în ceea ce priveşte Regiunea de Nord Est şi, în special judeţele Suceava, Botoşani şi Vaslui, unde trebuie o atenţie sporită, care au potenţial foarte mare. Toată lumea vine să viziteze Suceava, se minunează şi pleacă. Dorinţa noastră e să vă ajutăm serios şi oamenii de aici să aibă acces la bunăstare. Cred că zona va deveni una atractivă şi dezvoltată. Mulţi vorbesc de marele Ştefan şi puţini sunt cei care au făcut ceva pentru memoria lui”, a spus Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...