‘Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema ‘familia’. S-au strâns peste 3 milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă – eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităţilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare – nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui. Dacă românii sunt de acord’, a afirmat Dragnea la Romania TV.
El a adăugat că este vorba despre ‘imunităţile tuturor’.
‘Noi vorbim de un articol fundamental din Constituţie – ‘nimeni nu e mai presus de lege’. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunităţile trebuie să dispară pentru toţi. (…) E vorba de principiu. Nu mai e preşedinte Iohannis, în 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un preşedinte în funcţie, aşa cum e prevederea respectivă, omoară un om pur şi simplu. Este în continuare preşedinte cinci ani, pentru că nu poate fi judecat? Nu mi se pare în regulă. Noi avem în plan în primăvară (n.r. organizarea referendumurilor) şi sigur că vrem să facem în primăvară. Mi se par două teme importante’, a menţionat preşedintele PSD.
Acesta a susţinut că ‘îi este greu să creadă că preşedintele va dori sa participe la o discuţie privind modificarea Constituţiei, pentru că s-ar putea să deranjeze’.
Iohannis le-a transmis preşedinţilor Parlamentului o scrisoare privind declanşarea procedurii privind organizarea referendumului
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Iohannis: Voi începe demersurile pentru un referendum pe tema graţierii şi aministiei
Preşedintele Iohannis anunţă referendum pe tema modificării legilor justiţiei afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la România TV, că preşedintele Iohannis „îşi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” şi să meargă în ţară „ca să se victimizeze”, dar social-democraţii nu sunt interesaţi la acest moment de o posibilă suspendare a şefului statului.
„Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce a iesit lumea in strada, activisti, agitati si agitatori au fugit la televiziuni sa explice ca e o noua mineriada. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat! Dau lovitura de gratie statului de drept”, a spus şeful statului la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.
El a adăugat: „În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legilaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetaţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie stat de drept”.
În consecinţă, preşedintele a anunţat că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal.
”Această temă a devenit o temă naţională. E evident că există un larg interes pentru schimbarea codurilor penale şi a graţierii. Dacă aşa este, voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Klaus Iohannis.
El a arătat că aceste două chestiuni nu au fost subiecte în campania electorală, iar românii au dreptul să-şi exprime opinia pe marginea lor. ”Atunci când au votat, aceste teme nu s-au regăsit în programul de guvernare. Dacă guvernanţii a făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular”, a spus preşedintele.
Iohannis a apreciat că tema acestui referendum depăşeşte însă cadrul strict al domeniului justiţiei.
„În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat? Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni, aşa cum sunt naţiunile europene, sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică, eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi. Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru mine niciun preţ nu este prea mare”, a afirmat Iohannis.
Dragnea: Iohannis îşi cere suspendarea ca să meargă în ţară să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de aşa ceva
„Preşedintele Iohannis îşi cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în ţară ca să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze şi în Parlament să dăm legile pe care românii le aşteptă. Eu, cel puţin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România aşa ceva acum. De la alegeri încoace, preşedintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic câte o temă”, a afirmat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a mai spus că Iohannis „a dat buzna” la şedinţa de Guvern, nefiind invitat de premierul Sorin Grindeanu.
„S-a aflat în afara Constituţiei şi când s-a dus la Guvern. Preşedintele a minţit la acea întâlnire de la Guvern, a spus că a fost invitat. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la ghiotantul preşedintelui (…). A dat buzna la Guvern şi asta a fost invitaţia premierului? Premierul a şi spus că nu l-a invitat”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Peste 20.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. La manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.
”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus Iohannis.
Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, duminică seară, că preşedintele Klaus Iohannis s-a situat în afara legii, că este un început de lovitură de stat şi a dat asigurări că nu-i va mai permite şefului statului să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă.