Dragoș Anastasiu: După această pandemie o vom lua aproape de la zero pentru a reconstrui încrederea turiştilor în agenţiile de turism

În toamna anului trecut, antreprenorul Dragoș Anastasiu a finalizat cea mai importantă tranzacție din turismul românesc și a vândut Travel Brands, cea mai mare agenție de turism din România, către germanii de la Der Touristik, al doilea cel mai mare turoperator din lume. Astfel, a apărut Dertour România, iar turismul românesc părea că are șanse să devină ceea ce toată lumea aștepta de la el. Relevant. Dar pandemia de coronavirus apărută în lume la finalul primului trimestru din 2020 a dat peste cap toate calculele, iar perioada de izolare ce a urmat aproape a pus la pământ business-urile din HORECA, agențiile de turism și planurile de vacanță ale călătorilor din România și de aiurea. Ce urmează? Nimeni nu știe cu exactitate, dar util ar fi să ne pregătim pentru ce e mai rău, în vreme ce sperăm la ce e mai bine. 
Răzvan Zamfir - mar, 09 iun. 2020, 18:40
Dragoș Anastasiu: După această pandemie o vom lua aproape de la zero pentru a reconstrui încrederea turiştilor în agenţiile de turism

Cum evoluţia relativ pozitivă de anul trecut a fost fracturată de pandemia de coronavirus, Dragoş Anastasiu nu crede că în următorii unul până la cinci ani va mai putea avea loc o tranzacție precum cea dintre Der Touristik și Travel Brands.

„Nu cred că va mai exista o tranzacție de acest tip foarte multă vreme în turismul românesc. Anul trecut credeam că este doar primul pas și că investitorii străini din această industrie vor căpăta curaj să vină în sud estul Europei cu proiecte serioase. După această pandemie, știu că aceste planuri vor mai avea de așteptat și o vom lua, iar, aproape de la zero pentru a construi  și reconstrui încrederea clienților în agențiile de turism. Oricum nu trebuie să uităm că Travel Brands era la momentul tranzacției liderul de piață, iar Der Touristik al doilea cel mai mare turoperator din lume. De aceea, o tranzacție la acest nivel este oricum greu de atins”, spune Anastasiu.

Jumătate din cifra de afaceri pe 2020 a agențiilor de turism, compromisă?

De altfel, cu jumătate din cifra de afaceri topită de influenţa negativă a coronavirusului, agenţiile de turism nu vor fi foarte pasionate de o eventuală vânzare, mai ales că preţul ar fi serios diminuat, ci, mai degrabă, de relansarea afacerii, recăpătarea încrederii, a curajului şi apetitului de călătorii ale turiştilor.

„Este destul de complicat, pentru că am putea vorbi pe o parte de cifre, pe de altă parte trebuie să vorbim despre pierderea încrederii per total a turiștilor în agențiile de turism. Îmi este teamă că, per total, agențiile ar putea să piardă anul acesta jumătate din cifra de afaceri pe care au avut-o anul trecut. Probabil că revenirea la cifrele din 2019 va avea loc, cel devreme, în anul 2021. Mai grav este, însă, faptul că mulți clienți și-ar putea pierde încrederea în agențiile de turism pentru că acestea, fără voia lor, au dezamăgit turiștii, nefiind în măsură să le returneze avansurile plătite pentru concediile anului acesta, deoarece banii fuseseră plătiți către hoteluri și transportatori. Având în vedere că statul român nu a găsit căile legale pentru soluționarea acestei situații, mulți turiști au rămas cu impresia greșită că agențiile nu-și respectă înțelegerea. Va fi destul de greu ca percepția creată să fie reparată”, susține antreprenorul.

De altfel, doi ani pare a fi o opinie generalizată asupra timpului de recuperare a cifrei de afaceri din 2019 a agențiilor de turism. Mai ales că, în România, deși hotelurile și terasele sunt deschise, restaurantele încă nu, iar această situație multiplică problemele. Iar dificultățile de abordare a problemelor create de coronavirus îngreunează inclusiv deplasările externe ale turiștilor.

„Din punctul de vedere al cifrei de afaceri va trebui să treacă cel puțin unul sau, mai degrabă, doi ani. Este însă foarte posibil ca turismul intern să iasă câștigător în urma acestei pandemii și mulți care până acum își făceau concedii în străinătate să se gândească să rămână acasă; prin urmare, turismul intern s-ar putea să se recupereze mult mai repede decât cel în străinătate” explică Anastasiu.

Și relația cu autoritățile e o problemă

„Principala lipsă este aceea a unei viziuni comune între politicieni și antreprenori în ceea ce privește dezvoltarea turismului de la noi din țară. Politicienii au declarat mereu turismul ca fiind o prioritate națională, dar au făcut acest lucru doar în campaniile electorale, în timp ce antreprenorii au așteptat prea mult soluții de la politicieni. Cred că e cazul ca, de urgență, cele două tabere să se pună la masă și să găsească împreună nu numai o viziune comună, ci și un mod de a implementa tot felul de strategii care au fost făcute în ultimii 30 de ani. Ca mai peste tot în România, avem și aici nevoie de o revoluție a mentalităților. S-a spus de multe ori că ne-ar ajuta o infrastructură mai bună. E greu de contrazis așa ceva, dar asta nu este cauza principală pentru care potențialul turistic al României nu a fost atins. Avem mare nevoie de turiștii străini pentru că aceștia vin de multe ori și în extrasezon, pentru asta este necesară o imagine mai bună României în străinătate, care să se ridice măcar la nivelul realităților. O imensă majoritate a străinilor care vizitează România rămân cu o impresie excepțională, chiar dacă în România nu totul este perfect în domeniul turismului. Asta înseamnă că realitatea este peste așteptările lor și acest lucru este benefic pentru noi”, crede proprietarul Dragoș Anastasiu.

Și rămâne întrebarea dacă la nivelul autorităților centrale există o frână cauzată de neînțelegerea situației, care se perpetuează de mulți ani, sau interesele diferite se blochează reciproc. Turismul românesc are multe probleme, unele externe domeniului, precum calitatea îndoielnică a infrastructurii iar altele interne, precum tratarea cu superficialitate a incoming-ului, care reprezintă modul prin care turismul românesc aduce bani din exterior în economie.

„Greșesc pentru că nu au găsit calea unui parteneriat public-privat împreună cu industria și nu au avut o viziune care să ajute la atingere adevăratului potențial. Autoritățile române au fost în ultimii 30 de ani mult prea preocupate de propriile obiective și mult prea puțin dornice să muncească pentru obiectivele țării. Cu toate acestea, există progres, industria s-a dezvoltat și chiar și autoritățile din România au făcut pași înainte. Eu sunt încrezător că în scurt timp industria și politicienii vor găsi calea comună și vor avea rezultate mai bune”, arată Anastasiu.

 Iar la toate acestea se adaugă și concurența vecinilor, precum Bulgaria, care a știut să gestioneze mult mai bine ieșirea la mare, ca atare litoralul, sau Ungaria, care deși nu are ieșire la mare, face turism balnear pe malul lacului Balaton, așa cum România poate doar să viseze.

„Nu am cifrele exacte care să arate ponderea din produsul intern brut al industriei turismului în cele trei țări, dar nu am nici un dubiu că România a rămas în urmă și se uită cu binoclul la vecinii săi. Deși potențialul natural și chiar și cel patrimonial în România este net superior, vecinii bulgari au arătat cum, din litoralul aceleași Mări Negre, au reușit să facă o bijuterie și să aibă milioane de turiști străini, iar vecinii unguri dintr-un lac fac turism balnear la un cu totul alt nivel față de România. Avem foarte mult de învățat de la cele două țări,  dar am convingerea că, dacă facem ceea ce e necesar, putem recupera relativ repede”, crede antreprenorul.

Afacerile în turism lui Dragoș Anastasiu

„Avem două investiții în hotelărie, una în Sfântul Gheorghe, Delta Dunării, și anume resortul Green Village și cea de-a doua în Transilvania, în apropiere de Târgu Mureș, pe nume Valea Verde. Avem și o companie de management hotelier alături de care suntem în căutare de locații și, dacă vom descoperi hoteluri sau resorturi cu potențial, nu excludem și noi investiții. Dar, în primul și-n primul rând, ne-am dori să ajutăm prin management și know-how locațiile cu potențial”, susține omul de afaceri.

De altfel, una dintre cele mai prețioase investiții ale antreprenorului, medic de profesie, e resortul Green Village Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, care a consumat câteva milioane de euro, dar s-a transformat într-un mic paradis, plin de turiști vară de vară.

„Green Village a apărut în viața noastră atunci când noi am încercat să găsim locații cărora să le facem managementul. Inițial, nu am dorit să cumpărăm, dar fostul proprietar nu și-a dorit doar management. Și, pentru că ne-am îndrăgostit de locul respectiv, care este, în opinia noastră, cel mai frumos resort din România, am decis să investim. Suma investit este confidențială, dar cu siguranță vorbim despre mai multe milioane de euro”, conchide Dragoș Anastasiu.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...