„Noi am anunţat că imediat după misiunea FMI vom da o hotărâre în guvern şi să stabilim că de la 1 iunie vor fi reîntregite salariile. Nu era nevoie de o rectificare bugetară. Rectificarea ar fi avut loc în luna iulie. Cu această revenire, masa salarială estimată, de 42 de miliarde lei pe 2012, nu va fi depăşită” a spus ministrul interimar al Finanţelor.
Drăgoi a ţinut să explice că efectul creşterii salariilor de la 1 iunie trebuie văzut atât pe partea de cheltuieli, cât şi de venituri, unde se vor încasa sume mai mari din CAS, impozit pe venit, TVA şi accize.
„Suma netă pentru reîntregirea salariilor începând cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei”, a precizat Drăgoi.
El a explicat că prin politica de înlocuire a unui singur angajat din 7 plecări naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 să se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat iniţial.
„Diferenţa va fi acoperită din veniturile colectate, mai mari decât bugetul agreat. La momentul aprobării de către Parlament creşterea economică estimată pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit că a fost de 2,5%, şi PIB-ul a fost mai mare. Această diferenţă a creat premisele ca şi colectările pe primele patru luni să fie mai mari. Nu ne împrumutăm, banii vin din venituri”, a continuat Drăgoi.
El a răspuns şi acuzaţiilor că guvernul nu a prevăzut sume pentru majorarea salariilor bugetarilor, arătând că în raportul pentru bugetul de stat se precizează clar că dacă evoluţia economiei o va permite vor fi majorate salariile bugetarilor.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, că a constatat acum, când Florin Georgescu, propus pentru portofoliul Finanţelor, a început „să se uite prin hârtii”, că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor, Ponta susţinând că situaţia este „mult mai rea” decât a fost prezentată.