Dragoş Damian: Dublarea taxei clawback în ultimii doi periclitează accesul pacienţilor la medicamentele făcute în România

Taxa clawback, care camuflează de fapt un impozit pe cifra de afaceri aplicat producătorilor de medicamente şi care s-a dublat în ultimii doi ani, periclitează accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România şi are efecte profund negative asupra unei ramuri industriale pe care ţările din UE o consideră strategică, spune Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România - Primer. 
Cristina Şomănescu - joi, 20 iul. 2017, 12:01
Dragoş Damian: Dublarea taxei clawback în ultimii doi periclitează accesul pacienţilor la medicamentele făcute în România

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România atrage atenţia că taxa clawback, care camuflează de fapt un impozit pe cifra de afaceri aplicat producătorilor de medicamente, a crescut de la 12,3% în al treilea trimestru din 2015 până la 19,8% în primul trimestru din 2017, iar pentru al treilea trimestru al acestui an producătorii se aşteaptă ca taxa clawback să crească până la 26%.

„Aceasta dublare în mai puţin de doi ani a impozitului pe cifra de afaceri, în condiţiile în care vânzările medicamentelor care fac obiectul acestui impozit au scăzut cu circa 10%, a făcut deja sau face ca medicamentele manufacturate în România să fie sau să devină nerentabile”, a declarat Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – Primer.

Majoritatea celor peste 1.500 de medicamente fabricate în ţară costă mai puţin de 25 de lei în farmacie sau în spital. Dublarea obligaţiei de plată „clawback” în mai puţin de doi ani – fără nici o predictibilitate – periclitează accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România şi are efecte profund negative asupra unei ramuri industriale pe care ţările din UE o consideră strategică, a adăugat Dragoş Damian.

În absenţa scutirii, începând cu 1 iulie 2017, de la plata taxei clawback a medicamentelor care costă sub 25 de lei, accesul pacienţilor la medicamente ieftine va fi îngreunat chiar mai mult decât este în prezent, iar competitivitatea fabricilor de medicamente din ţară va avea de suferit, spune Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Autorităţile de resort nu înţeleg rolul strategic pentru sistemul sanitar şi pentru economie al fabricilor de medicamente din ţară, obligându-le la plata simultană de impozit pe cifra de afaceri (prin taxa clawback) şi impozit pe profit, semnalează Primer. În lipsa unui cadru fiscal corect şi predictibil, vom asista din nou la închiderea sau relocarea din ţară a unor secţii de manufacturiere sau a unor fabrici întregi, spune Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Unităţile de manufacturiere de medicamente din ţară, membre ale Primer, au planuri de extindere şi modernizare, în valoare de peste 50 milioane de euro, dar şi de creare a peste 500 de noi locuri de muncă, care pot face din România un hub industrial cu deschidere pentru exporturi către toate ţările din regiune. Pentru a nu pune în pericol aceste planuri, Primer cere autorităţilor să continue seria de consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea de urgenţă a măsurilor care să stopeze, începând cu 1 iulie, aplicarea taxei clawback producătorilor de medicamente, spun oficialii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Citeşte şi: Peste 1.300 de medicamente care costă sub 25 de lei riscă să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback

Vă amintim că pe 13 iulie, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, cel mai important for al producătorilor de medicamente ieftine din ţara noastră, a atras atenţia într-o luare de poziţie trimisă ECONOMICA.NET că peste 1.300 de medicamente cu preţuri sub 25 de lei riscă să dispară de pe piaţa românească, din cauza creşterii continue a taxei clawback, până la un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente ieftine. Dacă se menţine ritmul actual de creştere a taxei clawback, declanşarea unei crize majore în sănătate este iminentă, spun producătorii de medicamente ieftine.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită Guvernului introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice pentru trimestrele al treilea şi al patrulea ale acestui an, şi eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice de la 1 ianuarie 2018, concomitent cu introducerea moleculelor noi pe listă doar cu contracte cost-volum şi/sau cost-volum rezultat.

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – Primer fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...