Noul ministru al Muncii va depune luni, la ora 18,00, jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Cotroceni.
Premierul Dacian Cioloș a înaintat astăzi președintelui României Klaus Iohannis propunerea de numire în funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a domnului Dragoș Nicolae Pîslaru, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Dragoş Pîslaru este consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria premierului. El ocupă această poziţie din decembrie 2015. Anterior, el a fost managing partner al companiei GEA Strategy & Consulting.
Născut în 1976, Pîslaru este licenţiat în economie internaţională al ASE Bucureşti şi deţine o diplomă de master în relaţii internaţionale de la London School of Economics and Political Science din Londra.
Declaraţie de avere
Dragoş Pîslaru, numit ministru al Muncii, are două locuinţe în Bucureşti, peste 481.000 de lei în conturi bancare, precum şi acţiuni de aproape 340.000 de lei la SC GEA Strategy & Consulting, unde a fost şi administrator. El este acţionar şi la SCDFEE Electrica SA şi la CNTEE Transelectrica SA, potrivit declaraţiei sale de avere.
Conform declaraţiei sale de avere din decembrie 2015, Dragoş Pîslaru are o casă de 182 de metri pătraţi, achiziţionată în anul 1996 pe numele său, şi un apartament de 74 de metri pătraţi, deţinut împreună cu soţia sa, Livia Pîslaru, ambele locuinţe fiind în Bucureşti.
De asemenea, el are mai multe depozite bancare în lei, euro şi dolari, majoritatea la Raiffeisen Bank, totalizând 481.253 de lei, 9.983 de dolari şi 9.386 de euro. Pîslaru mai are un fond de pensii private de 34.469 de lei, înfiinţat în anul 2008.
Dragoş Pîslaru deţine şi 2.264 de acţiuni în valoare de 339.600 de lei la SC GEA Strategy & Consulting, 5.625 de acţiuni în valoare de 68.062 de lei la SCDFEE Electrica SA şi 67 de acţiuni de 1.949 de lei la CNTEE Transelectrica SA. El a acordat şi împrumuturi personale către Monica Filip (140.000 de lei), Bogdan Stanciu (70.000 de lei) şi Emanoil Penescu (10.000 de lei).
În ultimul an fiscal, Pîslaru a realizat venituri de 186.353 de lei din contractul de administrator la SC GEA Strategy & Consulting şi de 2.308 lei din contract individual la Universitatea Craiova, ca expert /lector. Alţi 121.553 de lei au fost obţinuţi de Pîslaru din convenţii servicii pe proiecte europene la SC GEA Strategy & Consulting, iar alţi 3.448 de lei au fost obţinuţi din plata cu ora pentru prestaţii în calitate de cadru didactic la Universitatea de Arhitecură din Bucureşti. De asemenea, în urma unei convenţii civile de prestări servicii (prezentare conferinţă), Dragoş Pîslaru a obţinut 667 de lei de la Fundaţia Friedrich Ebert, iar 24.000 de lei a primit de la Banca Mondială pentru consultanţă. El a mai primit 4.000 de euro în baza unui subcobntract pentru un studiu de cercetare privind regiunea Dunării, realizat în beneficiul unui centru specializat din Mannheim. Ca persoană fizică autorizată, Pîslaru a avut contracte de management cu SC Taparo SA din Târgu Lăpuş şi cu Asociaţia Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală Râmnicu Vâlcea, unde a fost director de program, obţinând 119.598 de lei şi, respectiv, 66.350 de lei. El a obţinut şi 123.607 lei din dividende la SC GEA Strategy & Consulting. Soţia sa, Livia Pîslaru, a primit 2.196 de lei de la SC Pro Team Innovation SRL, în baza unui contract individual de muncă.
Ministru Munciii Ana Costea şi-a dat demisia săptămâna trecută, joi, iar premierul Dacian Cioloş i-a acceptat-o, precizând că în perioada imediat următoare va înainta o propunere preşedintelui Klaus Iohannis.
Demisia a avut loc în contextul ordonanţei de urgenţă referitoare la salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice, care a fost ulterior retrasă din Guvern. Prermierul Cioloş a declarat, înainte de demnisia Anei Costea, că Executivul va promova un nou proiect de act normativ referitor la salarizarea bugetarilor.