Dragoș Vrînceanu, iSTYLE: România e foarte mare consumatoare de iPhone și este principalul generator de venituri. Focusul nostru este de circa un an în zona de business
”Numărul precomenzilor pentru seria iPhone 16 se află la același nivel ca pentru seria 15, lansată în urmă cu un an. Am primit o alocare puțin mai mare față de anul trecut. Adică suntem pregătiți să livrăm puțin mai mult, cu 5-7% în plus, decât anul trecut. Față de anul trecut, dacă să facem o comparație, tabletele au un trend foarte, foarte pozitiv.
Cea mai mare pondere o are iPhone-ul de departe. Când vorbim despre revenue, iPhone este principalul generator de venituri și apoi Mac-ul. Dar, în general, România e foarte mare consumatoare de iPhone. Încercăm să ținem pasul cu Mac-ul, dar acolo e puțin mai dificil și din rațiuni financiare, și din rațiuni de lipsă de experiență a utilizatorilor cu Mac-ul în trecut. Încercăm să dezvoltăm și partea aceasta”, a spus Dragoș Vrînceanu, care a a adăugat că vânzările online au o pondere de 20% din total.
Compania a lansat pe 20 septembrie pe piața din România cele mai noi produse Apple: gama iPhone 16, Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra 2 și noile AirPods 4 si AirPods Max. Preţul pentru iPhone 16 începe de la 4.749 lei în cazul modelului de 128 GB, în timp ce iPhone 16 Plus, 16 Pro şi 16 Pro Max sunt disponibile de la 5.499 lei, 5.999 lei şi, respectiv, 7.249 lei pentru versiunile de 128 GB, respectiv 256 GB. Preţul unui Apple Watch Series 10 pleacă de la 2.199 lei, iar Apple Watch Ultra 2 costă 4.399 lei.
În cadrul seriei iPhone, cele mai mari vânzări le înregistrează în primul trimestru de la lansare gama Pro, pentru ca mai apoi acestea să se echilibreze cu varianta standard, mai puțin varianta Plus care este cea mai redusă.
”În primele luni vor predomina Pro-urile și Pro Max-urile, cu siguranță. Vedem acest lucru și din precomenzi, și anii trecuți au fost fix la fel. E același comportament. Anul acesta ne așteptăm să se mai stabilizeze puțin vânzările. Anul trecut a fost o creștere spectaculoasă la iPhone 15 față de iPhone 14, undeva de peste 20%. Dar nu prea putem să le comparăm, să fiu sincer. Există o nevoie și există o alocare pe care o avem pentru iPhone, în primă fază cel puțin.
România este în valul 1 de livrări de câțiva ani deja. Din momentul în care am ajuns în acest prim val, la iPhone, au început să crească exponențial vânzările. De ce? Pentru că putem livra din prima zi, la fel cum se întâmplă și în State, la fel cum se întâmplă și în UK și în toate țările din ceste. Și atunci accesăm acei clienți care se grăbesc, care sunt pasionați, care vor să-l aibă din prima zi, în care prețul, probabil, contează mai puțin decât toate aceste motive. Și asta a adus și o creștere. Plus că, fiind în valul 1, am avut și o alocare considerabilă de unități. Asta contează foarte mult să putem livra repede. Să nu aștepți 6, 8, 10, 12 săptămâni pentru o comandă de telefon”, a explicat managerul.
Servicii de închiriere pentru companii
Până la sfârșitul lunii octombrie, compania are în vedere să lanseze un nou serviciul, cel de închiriere a device-urilor pentru companii. În cadrul unui abonament, acestea, indiferent de dimensiunea lor, vor putea să upgradeze device-ul, să-l downgradeze, să renunțe la el sau să adauge device-uri suplimentare în flotă, oricând pe perioada contractuală, cu plată minimă de 90 de euro o singură dată.
”Focusul nostru, oricum, de aproximativ un an, este în zona de business, în special, în zona de companii mici și mijlocii. Avem personal dedicat în aproape toate magazinele pentru acest tip de client, pentru IMM. Avem servicii de leasing, de finanțare pentru companii și de upgrade al device-urilor odată la 1, 2 sau 3 ani. Și urmează în maxim o lună să introducem acum posibilitatea de a închiria device-ul”, a spus Vrînceanu.
”Acest lucru dă flexibilitate, mai ales pentru companiile mici, care probabil nu au venituri foarte constante și foarte bine estimate. Companiile mici pot fi puțin impredictibile și atunci, ca să eliminăm această frică de achiziție și de blocarea unor sume în niște device-uri care ar putea îngropa o companie la un moment dat, am venit cu această soluție de închiria și la momentul la care nu mai ai nevoie de device, îl poți returna și să plătești doar 90 de euro pentru returnarea lui înainte de încheierea perioadei contractuale. La fel, dacă ai angajați noi, poți suplimenta cantitatea, dacă diminuezi echipa, poți returna o parte din cantitate.
Dacă ai nevoie de ceva mai mult, poate ai început cu MacBook Air și nu ești mulțumit și vrei MacBook Pro, la fel, poți face upgrade. Va fi o flexibilitate foarte mare pentru companii. Companii de la un angajat, PFA-uri, orice fel de companii, până la companii mari”, a explicat acesta.
Niciun magazin nou în următorii trei ani
Compania nu își va extinde în acest an și nici anul viitor rețeaua de magazine, care în prezent numără 16 unități la nivel național, urmând, în schimb, să renoveze câteva dintre acestea.
”Nu va fi niciun magazin nou anul acesta, nici anul viitor. Vor fi câteva renovări de și upgrade-uri de statut de la premium partners sau de la reseller autorizat, care e cel mai mic magazin, undeva la 50-70 de metri pătrați. Vor fi câteva care vor fi actualizate și mărite, dar niciun magazin nou. Avem în vedere și adăugarea de noi locații, dar nu pentru anul acesta. Probabil în următorii 3 ani se va întâmpla. Noi nu deschidem magazine doar ca să avem un magazin într-un oraș anume. Evident, de la asta pleacă ideea, dar când deschidem magazinele trebuie să fie în locația care trebuie, în mall-ul și pe culoarul care trebuie și să fie disponibil. Nu putem evapora alți chiriași din mall ca să fim noi acolo”.
Dragoș Vrînceanu, estimează pentru acest an o cifră de afaceri mai mare cu 7%, de la 119 milioane euro anul trecut.
”Noi avem o creştere constantă în ultimii ani, inclusiv anul acesta, undeva între 7% şi 10%, estimăm noi. Contează foarte mult acest ultim trimestru, care are cea mai mare greutate în cadrul unui an. Ultimul trimestru, în fiecare an, valorează mult mai mult decât celelalte. Include lansarea de iPhone, este Black Friday și Crăciunul, sunt foarte mulți factori. Este, totodată, un trimestru în care noi putem să confirmăm anul bun sau să-l îmbunătățim sau să stricăm tot ce am făcut bine până acum”, a declarat Dragoş Vrînceanu.
Anul trecut iSTYLE a devenit Apple Premium Partner, singurul partener care are acest statut în Romania.
iSTYLE gestionează 16 locaţii în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară – Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Craiova şi Timişoara. Acestea însumează peste 1.700 mp de retail high-tech premium, proiectate şi executate cu atenţia la detalii caracteristică pentru Apple, deservite de peste 80 de consultanţi.
iSTYLE, parte a Midis Group, este cea mai mare reţea de magazine Apple Premium Partner din Centrul şi Estul Europei.