‘În această ordonanţă de urgenţă (…) nu tăiem salarii, nu îngheţăm aceste drepturi salariale. Este vorba de prorogarea unor acte normative care au fost aprobate în anii trecuţi, în general înainte de criză. Ele au fost în fiecare an amânate la implementare, au fost prorogate odată cu Legea bugetului. În acest an, pentru că bugetul ar putea să vină deja în luna ianuarie, atunci luăm această măsură de a amâna implementarea măsurilor aferente. Practic, lăsăm posibilitatea viitorului guvern să îşi aplice măsurile economice şi sociale aşa cum le consideră de cuviinţă’, a declarat Anca Dragu, joi, într-o conferinţă la Palatul Victoria.
Ministrul a explicat că, dacă nu ar fi fost prorogate prevederile Legii 284 privind salarizarea unitară a personalului plătit din funcţii publice, mai multe salarii s-ar înjumătăţi.
‘Trebuie să facem câteva modificări, câteva prorogări pe această lege, altfel salariile ar scădea, deoarece în Legea 284 salariul de referinţă este de 600 de lei, iar salariile în sectorul public sunt calculate coeficient la suma de 600 de lei. (…) Dacă nu prorogăm Legea 284, atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăţi. Propunem menţinerea aplicării următoarelor măsuri aprobate cum spuneam şi în anii precedenţi: neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă, (…) menţinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizaţiilor de care beneficiază unele categorii de persoane’, a precizat Dragu.
Ea a adăugat că toate aceste prorogări ‘se fac pe numai două luni’, pentru a da posibilitatea viitorului Executiv să îşi aplice politicile pe care le doreşte.
‘Nu prorogăm Codul Fiscal. Codul Fiscal se va aplica aşa cum este prevăzut de la 1 ianuarie 2017’, a mai anunţat Anca Dragu.