Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat. Dragu: Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi

Economica.net
23 11. 2016
cumparare_casa_98440300_58652200

Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (…) Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru Programul ‘Prima Casă’. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015 am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile’, a spus Dragu, la Palatul Victoria.

Ea a adăugat că strategia pe cinci ani referitoare la evoluţia Programului ‘Prima Casă’ va fi aprobată în săptămânile viitoare în Guvern printr-un memorandum.

‘Şi pentru ‘Prima Casă’ am constatat că e nevoie de predictibilitate. Am văzut evoluţia cererilor, au fost vârfuri în anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel încât atât persoanele fizice, cât şi constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an’, a explicat Anca Dragu.

Prima Casă: Avansul va fi 5% şi în anii viitori, indiferent de vechimea locuinţei, dobânda ar putea fi însă diferenţiată

Avansul din programul guvernamental de creditare „Prima Casă” va rămâne 5% şi în anii viitori, indiferent de vechimea locuinţei cumpărate pe credit. Statul va scădea însă până la 40% garanţia suportată de el pentru achiziţionarea de locuinţe mai vechi de cinci ani. Garanţia va rămâne la 50% pentru cele mai noi de cinci ani.

„Propunem garanţie mai mică pentru locuinţele vechi. Avansul va rămâne la 5%” a declarat azi ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Pe de altă parte, dobânzile ar putea fi diferenţiate, în sensul scăderii lor pentru creditele acordate pentru cumpărarea de locuinţe mai noi de cinci ani.

„În momentul în care garanţia statului este mai mică, ar putea fi o influenţă asupra preţului. (…) Dar băncile ar putea reduce marja pentru locuinţele noi”, a explicat Dragu.

Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%. În prezent, dobânda maximă pe care băncile o pot percepe pentru creditele Prima Casă este formată din ROBOR la trei luni, plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale. Mai mult aici