Dragu: Avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde de lei din evaziunea fiscală în primele patru luni din acest an

Economica.net
29 05. 2016
ancadragu_69396200

Trei miliarde de lei este prejudiciul din evaziunea fiscală din România în primele patru luni din acest an, potrivit declarației ministrului Finanțelor Publice.

„Există evaluări cu privire la evaziunea fiscală, la economia subterană, făcute de instituții care au această posibilitate, cum este INS, și chiar SRI. În primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde de lei, măsuri asiguratorii de 1,68 miliarde de lei, avem în plus, confiscări de  94 milioane de lei aferente prejudiciilor anterioare și diminuare a pierderii de 569 milioane de lei”, a declarat Anca Dragu.

Sectoarele de activitate unde are loc cea mai mare parte a evaziunii fiscale sunt în „cele trei sectoare clasice, tutun, alcool și petrol”.

Aceasta a mai adăugat că ANAF a luat măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale încă de acum doi, trei ani, când a trecut printr-un proces de reorganizare teritorială. În prezent, la ANAF se implementează un nou sistem IT, proces care va fi finalizat în 2018-2019.

„Dacă ministrul de Finanțe vrea să vadă încasările în timp real, pe județe, în acest moment nu este posibil”, mai adaugă Dragu.

Ministrul Finanțelor a mai fost întrebat și câți bani a adus la bugetul de stat supracciza la carburanți, care va fi eliminată în 2017 și câți kilometri de autostradă au fost construiți din acești bani, așa cum a fost prezentată public de către ministrul Transporturilor de la acea vreme. 

„Anul acesta avem 10 milioane de lei la buget și anul trecut au fost 30 de milioane de lei. Supracciza a fost introdusă pentru a compensa reducerea de încasări din reducerea CAS”, a mai adăugat ministrul.

Întreabtă dacă susține impozitarea Bisericii, Anca Dragu nu a oferit un răspuns cu da sau nu și s-a rezumat să spună că „Toată lumea ar trebui să plătească impozite într-o lume ideală. Există categorii de persoane sau activități care sunt scutite de la plata acestor impozite. Principiul de bază este al universalității”, a spus ministrul.