Dragu: Viitorul Guvern va desemna noul Consiliu de Administraţie al CEC Bank
‘Nu aş putea spune că este blocat (proiectul privind criteriile de selecţie a membrilor CA – n.r.). Legislaţia prevede ca la momentul publicării anunţului să avem toată matricea, care să cuprindă toate elementele, după care se analizează candidaţii. Este în lucru această matrice, lucrează un comitet de monitorizare de la CEC, dar lucrează şi ministerul’, a spus Dragu.
Potrivit oficialului MFP, în prezent se analizează dacă există vreun conflict de interese între cei care fac aceste matrici şi selecţia membrilor CA, în cazul în care şi aceştia ar dori să candideze.
‘Va trebui să decidem dacă cei care se află acolo în comitetul de nominalizare şi fac aceste matrici, fac selecţia şi dacă ei au voie să candideze, pentru că ar fi în oarecare conflict de interese. Este un proces mai lent decât ne-am dorit, dar vrem să fie unul perfect legal, fiind primul caz în care selectăm management profesionist pe noua lege 111 şi pe normele la noua lege. Va fi demarat, vom avea CV-urile, iar următorul Guvern va trebui să continue această activitate’, a adăugat Anca Dragu.
Ministerul Finanţelor Publice a semnat cu firma SC Transearch International contractul în valoare de 80.100 de lei fără TVA, pentru selecţia celor 9 membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank, a anunţat MFP într-un comunicat transmis în data de 17 octombrie.
‘Ministerul Finanţelor Publice a semnat cu firma SC Transearch International contractul pentru selecţia celor 9 membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank. Scopul este acela de a eficientiza, dezvolta şi valorifica potenţialul acestei instituţii din subordinea Ministerului’, se arată în comunicat.
Potrivit documentului, procesul de recrutare şi selecţie a avut la bază respectarea prevederilor Legii nr. 111/2016 legată de guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, iar criteriul de atribuire în baza căruia s-a încheiat contractul de servicii a fost cel mai bun raport calitate/preţ.
‘Implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat este una din priorităţile mandatului meu. Cred că este nevoie de o schimbare care să ducă la dezvoltarea, la creşterea profitabilităţii acestor companii. În cadrul Ministerului Finanţelor, am ales să începem procedurile pentru selecţia conducerii CEC datorită importanţei pe care o are această instituţie în sistemul bancar. E doar startul, procesul va continua şi pentru restul companiilor din subordinea ministerului’, declara atunci ministrul Finanţelor Publice.
Potrivit comunicatului, cerinţele minime obligatorii ce au stat la baza selecţiei firmei de recrutare au fost: forma de înregistrare (operatorul economic să fie legal constituit şi să aibă capacitatea profesională de a realiza activităţile care fac obiectul achiziţiei) şi experienţă de minim trei ani în recrutare de candidaţi pentru poziţii de administratori la societăţi din sectorul public sau privat.
Totodată, o altă condiţie a fost ca operatorul, în ultimii 3 ani, să fi prestat servicii similare de recrutare şi plasare de personal, pe poziţii de management, în cel puţin două societăţi din domeniul financiar bancar şi nebancar, din care una din cele două societăţi, a avut o cifră de afaceri superioară echivalentului în lei al sumei de 7,3 milioane de euro şi un număr de cel puţin 50 de angajaţi.