Drăgulin, BNR: Banca centrală este în favoarea unor soluţii care să uşureze povara de rambursare a creditelor

Economica.net
03 02. 2015
sediul-bnr_61996000

‘BNR este în favoarea unor soluţii care să uşureze povara individuală, care să uşureze povara de rambursare a creditelor. Ca atare, cursul este, posibil, o soluţie, pe care, individual, băncile pot să o aibă în vedere. O a doua soluţie pe care, de asemenea, băncile în negocieri cu clienţii o pot avea în vedere este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobânda sau marja de dobândă. În opinia BNR, problema principală este reducerea poverii pe căile disponibile, caz cu caz, şi discutate între creditor şi debitor’, a spus Drăgulin, la dezbaterile din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor privind conversia creditelor.

Directorul executiv al ARB, Florin Dănescu, a precizat că asociaţia susţine cursul zilei în momentul în care se face conversia. ‘Nu putem vedea o abordare pe acest subiect altul decât la cursul zilei în momentul în care se face conversia’, a arătat Dănescu.

Reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare, Daniel Nicolăescu, a susţinut că nu ar trebui să se intervină cu o măsură administrativă.

‘Sistemul nostru de drept a rezolvat această problemă acum 151 de ani. Şi în vechiul Cod civil şi în actualul Cod civil există un principiu care se numeşte principiul nominalismului, care spune, încă din 1864, de pe vremea lui Cuza, că un împrumut luat într-o monedă trebuie restituit în aceeaşi monedă, indiferent de variaţia valorii acesteia. Asta se spunea acum 151 de ani. Cu toată înţelegerea către problema pe care o avem, noi credem că, dacă acum 150 de ani, legiuitorul a apreciat că riscul valutar este la consumator, astăzi în epoca internet, tv, comunicaţii, accesul la informaţii este mult mai uşor şi nu vedem de ce ar trebui intervenit cu măsuri administrative încălcând un principiu atât de vechi’, a spus Nicolăescu.

Ministerul de Finanţe a achiesat la punctul de vedere al BNR, iar Asociaţia utilizatorilor de servicii financiare a solicitat ca, prin măsurile care se adoptă, să se reducă povara datoriei pentru împrumutaţi şi să se împartă această povară între bănci şi debitori.

Preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, a punctat că ANPC susţine ‘conversia pentru toate valutele la cursul zilei, iar pentru francii elveţieni la cursul mediu între cursul acordării şi cursul actual’.

Deputatul social-democrat Ana Birchall a cerut un raport favorabil pe iniţiativa legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori cu amendamentul înregistrat special pentru CHF prin care a propus ca rata de curs să fie calculată de la media lunară a ratei din momentul luării creditării până în momentul în care se face conversia.

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor s-a întâlnit marţi cu reprezentanţi ai BNR, ARB, ANPC, Ministerului Finanţelor, Consiliului Patronatelor Bancare, Asociaţiei utilizatorilor de servicii financiare pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea problemei conversiei creditelor.