Drept la replică transmis de Eurohold la articolul în care era anuțat procesul intentat de lichidatorul judiciar CITR împotriva EIG Re, reasigurătorul companiei falimentare Euroins

În urmă cu o zi, Economica.net a publicat articolul ”CITR, lichidatorul Euroins, a dat în judecată EIG Re, firma din grupul bulgar către care au mers toate rezervele fostului lider RCA. Miză uriașă, impact pentru sute de mii de șoferi”, în care anunța începerea procesului deschis de lichidatorul judiciar CITR împotriva reasigurătorului Euroins România, firma EIG Re, care este și ea parte a grupului bulgar Eurohold.
Cristian Negrei - vin, 15 mart. 2024, 17:10
Drept la replică transmis de Eurohold la articolul în care era anuțat procesul intentat de lichidatorul judiciar CITR împotriva EIG Re, reasigurătorul companiei falimentare Euroins

Pe scurt, în știrea mai sus menționată, publicația noastră scria că directorul general al Casei de Insolvență Transilvania (CITR), Paul-Dieter Cîrlănaru, a anunțat că firma pe care o conduce a deschis un proces la Tribunalul București împotriva reasigurătorul Euroins Asigurări, compania EIG Re. În cauză este exact contractul de reasigurare dintre Euroins România și EIG Re, pe care CITR îl consideră fraudulos.

Astăzi, Eurohold, compania mamă a Euroins, societate aflată în procedură de faliment, și a reasiguratorului EIG Re, ne-a transmis un drept la replică pe care-l publicăm integral mai jos.

Referitor la articolul din economica.net, din 14 martie 2024, sub titlul ”CITR, lichidatorul Euroins, a dat în judecată EIG Re, firma din grupul bulgar către care au mers toate rezervele fostului lider RCA. Miză uriașă, impact pentru sute de mii de șoferi”

Cu urmare a publicării unor fapte și declarații false despre Euroins România, în articolul sub titlul mai sus menționat, Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) precizează următoarele:

Niciunul dintre activele Euroins România nu a fost transferat din România în Bulgaria înainte de revocarea ilegală a licenței companiei, la data de 17 martie 2023.

Acordul de reasigurare semnat de Euroins România si EIG RE a respectat toate cerințele legale conform legislației europene și naționale. Acest contract a fost confirmat de autoritatea de reglementare competentă și a fost unul standard pentru toți asigurătorii care își desfășoară activitatea pe piața din România. În plus, Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a fost informată oficial și prompt cu privire la încheierea acestui acord de reasigurare precum și la conținutul acestuia.

Numai în perioada de la 1 ianuarie 2023 până la 17 martie a aceluiași an, compania de reasigurare a plătit în România peste jumătate de miliard de lei reprezentând despăgubiri de daune, în cadrul acestui contract de reasigurare.

Dacă următoarea informația de dovedește a fi corectă și anume că, la un an de la revocarea licenței, au fost depuse cereri de despăgubire către Fondul de Garantare de către un număr de 220.000 de persoane vătămate asigurate la Euroins România, atunci din acest număr de daune, înmulțit cu suma medie a daunelor plătite în România, ar rezulta datorii ale companiei în valoare de 2 miliarde lei. Subliniem că pasivele la această sumă sunt de multe ori mai mici decât suma rezervelor Euroins România, confirmată de ASF la data revocării licenței companiei.

Reamintim că, la o zi după retragerea licenței Euroins România, ASF a dispus personal administratorului interimar al companiei, desemnat de același organism de reglementare, să rezilieze contractul de reasigurare cu EIG Re. Prin anularea acestui acord de reasigurare, ASF a ordonat efectiv Euroins România sa nu mai accepte plăți de la reasigurator.

De asemenea, trebuie amintit că în anul scurs de la revocarea ilegală a licenței Euroins România, Euroins Insurance Group a adresat instituțiilor române competente și autorității de reglementare de trei ori, în mod public, propunerea ca reasigurătorul EIG Re să preia obligațiile Euroins România și plata daunelor către clienții companiei.

Niciuna dintre aceste instituții – lichidatorul, Fondul de Garantare, ASF sau orice altă autoritate publică din România, nu a fost dispusă să ia în considerare și să discute propunerile făcute de EIG și să primească fondurile oferite de companie pentru a le plăti clienților vătămați. Dimpotrivă, activele Euroins România au fost vândute la un preț de multe ori mai mic decât valoarea lor de piață, iar numerarul disponibil în conturile companiei, în valoare de zeci de milioane de lei, a fost folosit pentru stingerea datoriilor inexistente către ateliere de reparații auto prietenoase, respectiv contracte de consultanță.

Până în prezent, EIG a luat toate măsurile legale pentru a demonstra acțiunile ilegale ale persoanelor care au organizat atacul și distrugerea asupra Euroins România, precum și pentru a obține pedepsirea aceste persoane vinovate.”

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...