Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, în condiţiile în care atenţia celor mai mulţi investitori a fost axată spre drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica, titluri care au intrat vineri la tranzacţionare la BVB.
Prima tranzacţie a fost efectuată la 11,52 lei, cu 2,86% peste preţul de 11,2 lei, la care au fost vândute acţiunile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).
Cel mai mare preţ pentru drepturile de alocare a fost plătit în jurul orei 15:00, când unele operaţiuni au fost efectuate la 11,92 lei, respectiv cu 6,43% peste cel din tranşa investitorilor instituţionali şi cea a marilor investitori de retail.
Drepturile de alocare au încheiat şedinţa la preţul de 11,72 lei, cu 4,64% peste cotaţia din ofertă, de 11,2 lei/acţiune.
Raportat la preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 7,88% şi, respectiv, cu 13,74%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
„Drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut un debut de tranzacţionare foarte bun, aducând randamente superioare dobânzilor bancare. Este un semnal foarte bun pentru cei care sunt în căutarea de alternative pentru plasarea banilor. În acest sens, cred că vom vedea un interes extraordinar de mare pentru oferta de vânzare de acţiuni Romgaz. Interesul pentru Nuclearelectrica cred că se datorează în special investitorilor instituţionali care nu au reuşit să cumpere tot ceea ce doreau în cadrul ofertei. Tentaţia investitorilor de retail este de marcare de profit şi, astfel, am văzut un volum de tranzacţionare destul de bun. Sigur acesta va scădea săptămâna viitoare, pe măsură ce entuziasmul se va diminua. Cred că evoluţia titlrurilor Nuclearelectrica va fi destul de echilibrată şi treptat se va corela cu tendinţele de pe pieţele internaţionale”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
Calculată în funcţie de preţul de închidere, capitalizare bursieră a Nuclearelectrica este de 3,302 miliarde lei (745,3 milioane euro).
Investitorii au realizat 1.782 de operaţiuni cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, pentru 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro). În total au fost transferate cu puţin peste 1 milion de drepturi de alocare, reprezentând 3,8% din acţiunile vândute în ofertă.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de joi.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,4%.
În primele minute ale şedinţei preţul acţiunilor FP a urcat 1,1% şi au atins un nou maxim istoric, de 0,7805 lei, în cadrul unor tranzacţii cu volume ridicate. În a doua parte a şedinţei, preţul a început să scadă uşor, iar la închiderea pieţei principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,77 lei, preţ cu 0,26% sub nivelul de joi.
„Interesul pentru acţiunile Fondului Proprietatea se menţine la cote ridicate în special datorită intenţiei de răscumpărare de acţiuni printr-o ofertă publică. Cred că evoluţia pretului depinde de valoarea pe care Fondul Proprietatea o va plăti pentru propriile acţiuni. Momentan, nu putem face decât speculaţii şi încercăm să ghicim acest preţ, însă până miercuri cred că îl vom afla”, a afirmat brokerul.
Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, a transmis pe 25 septembrie documentaţia pentru oferta de cumpărare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Atunci, administratorul a anunţat că în cel mult două săptămâni ar trebui să primească un răspuns.
Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost oprite de la tranzacţionare până la ora 13:15, pentru informarea investitorilor cu privire la detaliile deciziei Consiliului de Administraţie de scădere a capitalului social cu maxim 10% prin răscumpărare de acţiuni şi anularea acestora. Pachetul vizat este evaluat la 60,4 milioane lei (13,6 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă.
CA al SIF Banat-Crişana a decis ca acţiunile să fie răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,5 lei/titlu şi 2,5 lei/titlu.
După prezentarea detaliilor, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu aproape 2,8%, la 1,109 lei. Aceste titluri au încheiat şedinţa în urcare cu 2,13%, la 1,102 lei. Operaţiunile au cumulat 1,6 milioane lei.
„Evoluţia acţiunii SIF Banat-Crişana este influenţată de intenţia managementului de a introduce programul de răscumpărare, urmat de reducerea capitalului social. În mod normal acest anunţ este un lucru pozitiv pentru piaţă, dar condiţiile speciale în care se încearcă această operaţiune îi face pe investitori să fie mai precauţi. Aşteptăm decizia ASF cu privire la intenţiile conducerii pentru că evoluţia acţiunii depinde de acest răspuns”, a mai spus Necula.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,32%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,41%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19 milioane lei (4,2 milioane lei), de aproape trei ori sub suma de joi, când un deal cu titluri Fondul Proprietatea a ridicat rulajul la 66,8 milioane lei (15 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 10 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 343.000 de lei, faţă de 115.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în creştere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,8%, iar piaţa de la Frankfurt era în stagnare.