Drepturile de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră şi Marea Azov, în atenţia Rusiei

Economica.net
02 09. 2015
platforma_97181000

O decizie în acest sens a fost semnată deja de premierul rus Dmitri Medvedev, a scris marţi agenţia menţionată, citând serviciul de presă al executivului de la Moscova. Documentul vizează ‘asigurarea capacităţii de apărare şi de securitate a statului (rus) în mările Neagră şi Azov’.

‘În cazul în care Ministerul Apărării şi FSB vor prezenta Agenţiei Federale pentru utilizarea resurselor subsolului (Rosnedra) concluzii cu privire la posibile ameninţări la adresa apărării şi securităţii naţionale, Agenţia va pregăti un proiect de decizie a guvernului rus de a nu acorda solicitantului dreptul de a utiliza sectorul de subsol şi, conform procedurii stabilite, va trimite acest proiect de decizie Ministerului Mediului pentru punerea lui în discuţie în cadrul guvernului’, menţionează textul, citat de Unian.

Respectivul document a fost elaborat de Ministerul Mediului de la Moscova pentru punerea în aplicare a unei legi datând din 29 iunie 2015 cu privire la particularităţile reglementării juridice a relaţiilor în domeniul utilizării subsolului în legătură cu alipirea Crimeii la Rusia şi formarea unor entităţi noi în cadrul Federaţiei Ruse – Republica Crimeea şi oraşul de importanţă federală Sevastopol.

La 21 august, guvernul ucrainean a ordonat holdingului ‘Naftogaz Ukrainî’ să angajeze jurişti pentru a proteja drepturile sale de proprietate în Crimeea, în condiţiile în care Kievul a pierdut controlul asupra companiei de stat Cernomorneftegaz – cea mai importantă companie ucraineană de prospecţiuni şi exploatarea a zăcămintelor din Marea Neagră – după anexarea peninsulei de către Rusia.

La 19 martie 2014, sondele Cernomorneftegaz din Crimeea au fost ocupate de persoane înarmate în uniforme militare fără însemne.