Drulă a depus plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu pentru manipularea pieţei, abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi înşelăciune în cazul Roşia Montană
„Astăzi, am depus plângeri împotriva premierului Marcel Ciolacu pentru mai multe infracţiuni printre care şi manipularea pieţei de capital. Această plângere a fost depusă la DNA. Apoi am depus plângeri la ASF, autoritatea care supraveghează pieţele financiare, şi la Agenţia Naţională de Integritate. Este inacceptabil şi o încălcare evidentă a legii, ca premier al unei ţări, ca om de stat să faci declaraţii care trădează interesul României, declaraţii în care să anunţi că un proces, un litigiu în care România este implicată este deja pierdut, să anunţi miliarde ca despăgubiri în condiţiile în care procesul nu era finalizat şi România şi cetăţenii care au fost în stradă şi au protestat împotriva cianurării aveau dreptate, aşa cum a constat şi instanţa de la Washington. Ştim foarte bine că aceste declaraţii au avut un impact imediat asupra preţului acţiunilor Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană, companie listată la bursa din Toronto”, a afirmat Drulă, la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că autorităţile statului care au atribuţii în domeniu trebuie „să meargă până la capăt” şi să arate cine a beneficiat de „manipularea” pieţei de capital în urma declaraţiilor făcute de premier.
„Autorităţile trebuie să investigheze abuzul în serviciu pe care l-a comis Marcel Ciolacu prin aceste declaraţii care încalcă jurământul pe care l-a depus de a reprezenta România şi interesele acestei ţări. A comis un act de trădare. Vom merge până la capăt pentru a-l face să plătească pentru ce a făcut. (…) Marcel Ciolacu a dus o întreagă campanie de propagandă. Pentru a da greutate şi credibilitate afirmaţiilor sale l-a folosit şi pe ministrul PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, care era atât de convingător în declaraţii încât spunea exact cum se vor plăti aceste despăgubiri”, a susţinut Cătălin Drulă.
Potrivit acestuia, valoarea acţiunilor Gabriel Resources s-a dublat în februarie, pe fondul declaraţiilor reprezentanţilor PSD şi PNL care anunţau pierderea procesului de către România şi plata unor despăgubiri de miliarde de dolari.
Cătălin Drulă a anunțat de altfel chiar de sâmbătă că va depune plângere penală împotriva premierului Ciolacu pentru manipularea bursei și că va trimite și o sesizare autorităților canadiene de reglementare a pieței de capital, compania Gabriel Resources fiind cotată la Bursa din Toronto.
Cătălin Drulă a trimis sâmbătă dimineaţă o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, „pentru a investiga o posibilă manipulare” a acţiunilor companiei Gold Corporation, a informat USR în urmă cu două zile.
„PSD-ştii au făcut, probabil, bani. Ciolacu trebuie investigat şi de autorităţile române. Avem DNA, avem ASF, care este autoritatea română de supraveghere a pieţei de capital, şi mai avem ANI, Agenţia de Integritate. Şi să nu uităm că sunt de notorietate şi investigaţiile de presă care arată că premierul Ciolacu îşi desfăşoară afacerile prin intermediul apropiaţilor, cum este doamna Docuz, dar şi nepotul său din Buzău”, a spus sâmbătă preşedintele USR. Mai multe detalii aici.
Premierul Ciolacu a respins aceste acuzații sâmbătă, el reacționând în urma unei întrebări despre acuzaţiile Opoziţiei în cazul Roşia Montană, susţinând că cei care aduc acum acuze „au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”.
„Eu mă bucur, ca şi prim-ministru, că nu las o datorie copiilor noştri, că am avut capacitatea administrativă de a câştiga un proces. Cei cu acuzaţiile care au lăsat datorii de 200 de miliarde, pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă, care a avut loc sâmbătă la Iaşi.
Întrebat despre acuzele conform cărora a contribuit la creşterea artificială a acţiunilor Gabriel Resources, Ciolacu a replicat că nu i se pare normal să răspundă la critici în contextul câştigării procesului de către România.
„Deci, într-o zi istorică a României, unde avocaţii angajaţi de Guvernul României au reuşit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzaţii de ce nu las României datorii, unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mi se pare că poate nu trăim în aceeaşi lume”, a mai spus Ciolacu. Mai multe detalii aici.