Drulă: În cel mult două luni, vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe

30 07. 2021
coradia_ilint_2018_copyright_alstom_12903900
“Avem investiţii demarate şi urmează să încheiem contracte şi aici o să fie un breaking news, în cel mult două luni vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe, moderne, de ultima generaţie, electrice, cu opţiune de a cumpăra încă 17 şi eu cred că ar fi o idee absolut excelentă să cumpărăm 30 de trenuri, iarăşi discutăm de finanţare, şi mă voi lupta să avem aceşti bani, în special din fonduri europene. Asta e parte din soluţia de viitor şi nu cârpeala care se desfăşoară de ani şi ani, de zeci de ani, în care reparăm locomotive care sunt vechi de 40 de ani şi încearcă oamenii ăştia din domeniu, cea mai mare parte a lor oameni oneşti şi muncitori, să facă minuni cu material învechit”, a transmis Cătălin Drulă, potrivit News.ro.
El a menţionat că la această licitaţie participă o singură companie.
“Trenurile nu se cumpără de pe raft, ele trebuie produse înainte. Am mare încredere că va fi semnată această licitaţie, e o ultimă şansă pe care am dat-o echipei de la ARF să încheie cât mai repede această licitaţie. E o singură ofertă pentru că au fost doar două companii, o companie europeană şi o companie din China. Companiile din China nu mai au dreptul să participe după OUG emisă de Guvern la proceduri de achiziţie publică din România, deci au o singură ofertă de evaluat a acelei companii europene producătoare de trenuri, nu poate să fie foarte greu. Mi-au spus că într-o lună încheie această evaluare şi o să-i ţin la acest termen. Am spus două luni ca să putem să semnăm şi contractul”, a mai afirmat Cătălin Drulă, potrivit sursei citate.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit până la termenul limită din 19 aprilie două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu o valoare estimată de 1,31 miliarde de lei. Este vorba despre Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători. Rămâne de văzut dacă asocierea condusă de chinezi va depune sau nu contestație.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie 2020 licitația pentru achiziţia a 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 20 de rame. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.

 

Valoarea estimată (fără TVA) se regăsește în intervalul:

– 1,31 de miliarde de lei, pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani de mentenanță

 

 

Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni). Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).