„Acest pasaj este o lucrare nu prea complicată. Din păcate cine a lansat licitația în 2017 – 2018, a pus un timp foarte mare pentru execuție: 2 ani. E o lucrare care tehnologic se poate face în 8 – 10 luni. Acești doi ani expiră în aprilie anul viitor. Săptămâna aceasta m-am întâlnit cu conducerea austriacă a constructorului și chiar asta a fost discuția: domnule, vă stricați brandul! aici nu aveți ce alege în patru luni. Vreau să le mulțumesc public, mi-au dat ferm termen 1 octombrie pentru finalizare”, a spus ministrul Transporturilor în cadrul unui interviu pentru Europa FM.
Pasajul Mogoșoaia este cel mai avansat din pasajele aflate în construcție pe Centura București. Realizat în proporție de peste 40%, acesta ar urma să fie inaugurat chiar în 2021, conform estimărilor oficiale. Compania de Drumuri a prezentat joi și stadiul altor trei pasaje de pe șoseaua ocolitoare a Capitalei.
Din datele prezentante de CNAIR lispește însă al cincilea pasaj care ar trebui construit pe Centura București, respectiv cel de la Cernica. Acesta este inclus în contractul cu Tirrena Scavi, pentru lărgirea la patru benzi a sectorului cuprins între DN2 – A2.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a predat în aprilie 2020 amplasamentul firmei Strabag pentru realizarea Pasajului Mogoșoaia. Acesta este construit la intersecţia DN Centura Bucureştiului cu DN 1A. Pasajul Mogoșoaia va include rampă de urcare și rampă de coborâre, pasajul superior peste DN 1A, precum și două bretele de acces.