Drulă: Trenurile vor circula cu 120 km/h între Buzău şi Făurei, peste cinci luni

Viteza pe calea ferată va creşte de la 30 km/h la 120 km/h între Buzău şi Făurei, pe o distanţă de 40 de kilometri, peste cinci luni, a scris miercuri, pe Facebook, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
AGERPRES - mie, 14 iul. 2021, 13:39
Drulă: Trenurile vor circula cu 120 km/h între Buzău şi Făurei, peste cinci luni

„Astăzi am participat la semnarea contractului pentru această lucrare care va fi gata până la sfârşitul anului. Aţi citit bine: ca urmare a lucrărilor, va creşte viteza de la 30 km/h, în prezent, la 120 km/h, pentru trenurile de călători. Şi lucrarea va fi gata în 5 luni! Costul lucrărilor este de aproximativ 1,5 milioane de lei/km (incluzând valoarea şinelor noi care sunt achiziţionate de CFR).
Sunt bani extraordinar de bine cheltuiţi având în vedere impactul rapid şi uriaş”, a precizat ministrul.

El a subliniat că trebuie să reînnoim miile de kilometri de cale ferată degradată, unde trenurile circulă cu restricţie de viteză, scrie Agerpres.

„Astfel de lucrări, ca pe Buzău-Făurei, ar trebui să desfăşurăm pe mii de km de reţea. Sunt relativ ieftine, rapide şi cu câştig enorme. Pentru asta, ne trebuie finanţare. De aceea m-am luptat, la începutul anului, ca în legea bugetului de stat de anul acesta la capitolul „Întreţinerea infrastructurii feroviare” să avem un plus de 200 de milioane de lei. Aceşti 200 de milioane de lei de la bugetul de stat merg exact în astfel de lucrări de înlocuire la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei în parametrii proiectaţi ai liniilor”, a susţinut Drulă.

Va trebui să creştem semnificativ aceste alocări de la an la an, să ajungem să discutăm de lucrări de reînnoire în valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce în anii următori calea ferată în zona decenţei, consideră el.

„M-am luptat să avem o axă în PNRR pentru astfel de lucrări şi mă voi lupta să ni se aloce şi din bugetul de stat bani mai mulţi în anii următori”, a adăugat oficialul guvernamental.

La rândul său, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează, într-un comunicat remis AGERPRES, că miercuri au fost semnate două contracte de lucrări pentru creşterea vitezei de circulaţie între Buzău – Făurei (firul II), de la 30 de km/h la 120 km/h.

Valoarea celor două contracte, semnate între Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Asocierea WIEBE România SRL/SWIETELSKY Construcţii Feroviare SRL, este de 41,7 milioane lei, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

Lucrările de reînnoire a infrastructurii feroviare se vor executa prin înlocuirea la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei în parametrii tehnici proiectaţi, pe segmentul feroviar Buzău – Buzău Sud – Cilibia – Făurei, km 129+016 – km 167+700 (firul II) şi au drept scop creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători.

Perioada de execuţie a lucrărilor este de maximum 180 de zile, de la emiterea Ordinului de începere.

„Menţionăm faptul că, în prezent durata călătoriei unui tren Interregio între Buzău şi Făurei (firul I) este de 41-45 de minute, iar după finalizarea lucrărilor pe firul II, trenurile Interregio vor circula cu viteza maximă de 120 km/h şi vor parcurge cei aproximativ 40 km în 27 de minute”, spun reprezentanţii CFR.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...