Drulă: USR va sesiza DNA și autoritățile canadiene pentru manipularea bursei și subminarea economiei naționale de către Marcel Ciolacu
Cătălin Drulă a trimis în această dimineaţă sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, „pentru a investiga o posibilă manipulare” a acţiunilor companiei Gold Corporation, informează USR.
„Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieţei de capital şi subminarea economiei naţionale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieţei de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană, pentru că manipularea pieţei de capital înseamnă că unor oameni le sunt furaţi banii pe baza unor afirmaţii false”, afirmă liderul Uniunii Salvaţi România.
Conform comunicatului USR, Cătălin Drulă a avertizat din 1 februarie „că declaraţiile iresponsabile” ale premierului Marcel Ciolacu şi ale miniştrilor „nu fac altceva decât să îmbogăţească, pe bursă, băieţii lor deştepţi”. Valoarea acţiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie, pe fondul declaraţiilor şi acuzaţiilor lansate de PSD şi PNL, care anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari, menţionează sursa citată.
„Practic, într-o singură lună, pe baza declaraţiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi colegii lor de partid, valoarea acţiunilor s-a dublat. Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni, ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari. Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.
Drulă adaugă că premierul trebuie investigat de autorităţi precum DNA, ASF sau ANI.
„PSD-ştii au făcut, probabil, bani. Ciolacu trebuie investigat şi de autorităţile române. Avem DNA, avem ASF, care este autoritatea română de supraveghere a pieţei de capital, şi mai avem ANI, Agenţia de Integritate. Şi să nu uităm că sunt de notorietate şi investigaţiile de presă care arată că premierul Ciolacu îşi desfăşoară afacerile prin intermediul apropiaţilor, cum este doamna Docuz, dar şi nepotul său din Buzău”, susţine preşedintele USR.
Cătălin Drulă a afirmat că românii care ţin la ţară au protestat faţă de un proiect ilegal, faţă de cianurarea României.
„Noi, românii care ţinem la ţară, am protestat faţă de un proiect ilegal, faţă de cianurarea României. Spunea zilele trecute premierul Ciolacu că vrea referendum. Îl provoc să pună referendum pe 9 iunie privind cianurarea României. Să vedem ce îşi doreşte România, după ce PSD a furat-o atâţia ani de zile, începând de la Victor Ponta, primul care a vorbit în 2014 despre despăgubiri de miliarde, şi până la toată propaganda presedistă deşănţată din ultima lună în care nu cred că există comunicator, de la domnul Romaşcanu la domnul Ciolacu, care să nu fi anunţat miliarde de euro pe care România le va plăti”, conchide Cătălin Drulă, preşedintele USR.
De asemenea, într-o postare pe Facebook, liderul USR cere demisia premierului Marcel Ciolacu, pe care îl acuză că a manipulat piaţa de capital prin declaraţiile sale. Astfel, dacă pe 31 ianuarie 2024 valoarea unei acţiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari.
„Acţiunile s-au dublat imediat după declaraţiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminenţa pierderii procesului în cazul Roşia Montană. A fost o hoţie coordonată de însuşi premierul României, o creştere artificială şi controlată a acţiunilor. (…) Cum va mai putea Marcel Ciolacu să negocieze ceva pentru România din calitatea de premier al ţării, în condiţiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat? Niciun partener străin nu va mai avea încredere într-un astfel de premier, implicat într-o escrocherie pe bursă. Avem de-a face cu o manipulare deliberată, cu beneficii ilegale pentru câţiva”, susţine Cătălin Drulă.
Guvernul a informat vineri seară că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources.