„Drumul Expres Craiova – Pitesti. A fost inaugurat tronsonul 2. Pe tronsoanele 3 și 4 se lucrează foarte bine. 3 va fi dat în circulație anul viitor. La modul cum lucrează acea companie și o știm cu toții, dacă consideră această lucrare o prioritate, pentru că au foarte multe lucrări – nu vreau să fiu înțeles greșit, se țin de termene, de toate acele proiecte pe care le-au câștigat la CNAIR – n-aș fi în halul acela de optimist ca și 4 să fie dat în folosință la sfârșit de 2023, dar început de 2024 poate fi dat. Toate acestea înainte de termene”, anticipează Grindeanu.
Contractele pentru tronsoanele 2, 3 și 4 din Drumul Expres Craiova – Pitești au fost câștigate de firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu.
Legat de evoluția lucrărilor pe tronsonul 1, Grindeanu s-a declarat nemulțumit. „Pe tronsonul 1, e o companie care până acum a primit un certificat negativ, până la sfârșitul săptămânii vom emite un nou set de certificate. În această toamnă voi lua o decizie dacă lucrurile nu se îmbunătățesc exponențial”, a mai spus ministrul Transporturilor, la Profit News.
Contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 1 a fost câștigat de constructorul italian Tirrena Scavi.
Tronsonul 1 Craiova – Robănești (17,7 km) este realizat în proporție de 53,50%. Ultimul ordin pentru execuție lucrări a fost emis pe 1 martie 2021, respectiv pentru sectorul 2, de mijloc, de aproape cinci kilometri, conform datelor de pe site-ul CNAIR.
Tronsonul 3 Valea Mare – Colonești (31,75 km) a ajuns la un stadiu fizic de 43%. Ordinul de începere pentru faza de proiectare a fost emis pe 18 ianuarie 2021.
Tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești (31,82 km) abia intră oficial în faza de execuție, după ce pe 10 august 2022 a fost emisă autorizația de construire.
Contractele pentru tronsoanele DEx12 includ 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Întregul proiect al Drumului Expres Craiova – Pitești, în lungime de peste 120 de km, este finanțat din bani europeni.