Drum nou de legătură al României cu Sudul Europei, pe masa Guvernului: 200 de milioane de lei pentru cinci km între Giurgiu şi graniţă
În prezent, accesul până la punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse este asigurat în principal de DN 5, care tranzitează municipiul Giurgiu, ceea ce duce la congestionarea şi degradarea reţelei de drumuri locale şi străzi a oraşului de la Dunăre, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Pentru reducerea duratei de tranzit şi decongestionarea traficului de pe DN 5 şi din interiorul municipiului Giurgiu, CNAIR vrea să realizeze drum de legătură DN 5 – Şoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400.
Documentaţia tehnico-economică a fost avizată de către CTE-CNAIR pe 5 iunie şi de către CTE-Ministerul Transporturilor pe 23 iunie.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este 198,3 milioane de lei, iar lungimea totală a drumului este de 5,72 kilometri, din care 0,62 de kilometri reprezintă drum reabilitat.
La km 2+500 pe ambele sensuri de circulaţie este prevăzută o parcare cu suprafaţa de aproximativ 17.500 mp, cu grup sanitar, 33 spaţii de parcare pentru camioane şi tiruri (21,00 x 4,5m) şi 35 spaţii de parcare pentru autoturisme (5,00 x 2,50 m).
De asemenea, sunt prevăzute panouri antifonice pe o lungime de 1600 m pe partea dreaptă spre localitatea Remus.
Obiectivul este cuprins în cadrul Master Planului General de Transport al României aprobat prin H.G. nr. 666/2016 ( Lista proiectelor eligibile pentru sectorul de siguranţă Axa 2.5).
Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează prin fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Acest proiect este aşteptat inclusiv de către Uniunea Naţională a Trasportatorilor Rutieri din România, care atrage atenţia de mai mulţi ani asupra stării deplorabile a actualului drum de acces catre una din principalele porţi de intrare/ieşire din Romania spre Bulgaria şi mai departe spre Turcia.