Drumul cu avionul de la Bucureşti la Iaşi, mai ieftin decât cu trenul
Compania aeriană Blue Air a reluat din luna octombrie a anului trecut zobrurile interne şi a atacat ruta Bucureşti-Iaşi. Dacă la lansare preţul unui bilet dus-întors costa 400 de lei, acum preţul este de 260 de lei. În acest preţ sunt incluse, taxele, dar şi un bagaj de mână în limita a 10 kg, un bagaj de cală în limita a 32 kg şi o gustare pe timpul zborului.
Intrarea Blue Air pe o rută monopolizată de compania naţională a dus la reducerea tarifelor operate de Tarom. Un bilet dus-întors Bucureşti-Iaşi la începutul lunii februarie costă 374 de lei şi 465 de lei în luna martie.
Drumul de la Bucurşti până la Iaşi se face în circa şapte ore, asta în cazul cel mai fericit şi nu există întârzieri. Un bilet cu trenul, la clasa a doua, dus-întors, costă 190 de lei. Dacă ştiţi exact perioadele de călătorie, atunci puteţi achiziţiona un bilet dus-întors, din staţia de plecare, caz în care se oferă o reducere de 10%. În cazul în care doriţi să evitaţi oboseala şi alegeţi un loc la vagonul de dormit, în regim single preţul este de 604 lei, pentru un drum-dus întors. Un loc într-o cabină cu două paturi costă 444 de lei. Mai scump decât drumul cu avionul este şi locul la vagonul cuşetă, cu patru locuri în cabină: 285 de lei.
Wizz Air şi Ryanair, cu ochii şi pe rutele interne
Pe celelalte rute interne operate de Tarom – Cluj-Napoca, Satu Mare, Suceava, Oradea şi Timişoara, compania naţională nu are concurenţă. Wizz Air a încercat în urmă cu câţiva ani zborurile pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca, însă a renunţat. Totuşi, Wizz Air reevaluează continuu această oportunitate. „La un moment dat, cererea și costul pe rutele interne ar putea ajunge la un nivel care sa facă sens pentru Wizz Air să opereze astfel de zboruri”, a declarat recent pentru ECONOMICA.NET, György Abrán, chief commercial officer în cadrul Wizz Air.
Şi gigantul low-cost Ryanair vrea o felie din piaţa internă şi ia in calcul introducerea de noi rute pe acest segment, potrivit celor mai recente declaraţii ale şefului Ryanair, Michael O’Leary. Şi vrea să aplice acelaşi model ca în Polonia, deşi foloseşte avioane cu o capacitate mai mare decât cea a competitorilor săi, şi anume modelul Boeing 737-800 cu 189 locuri.