Drumul de mare viteză Craiova – Lugoj: CNAIR vrea finanțare europeană pentru cel mai mare contract de studiu de fezabilitate

23 07. 2021
a_1__iesire_spre_craiova_89777200
„COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 16.07.2021, Aplicația de Finanțare pentru proiectul Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru „Drum de mare viteza Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 1 – Îmbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a metroului, Obiectiv Specific 1.1 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – sprijin pregatire proiecte de investitii, Operațiunea- Cresterea mobilitaþii pe reþeaua rutiera TENT centrala”, se arată într-un comunicat al CNAIR.
Valoarea totală a proiectului este de 130,22  milioane de lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 93,29 milioane de lei, 15% contribuția proprie 16,46 milioane de lei, restul de 20,46 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului ce va putea fi finanțat prin POIM 2014 – 2020 este de 27 luni, potrivit comunicatului citat.

Licitația este suspendată

Licitația pentru studiul de fezabilitate necesar construirii drumului de mare viteză Craiova-Lugoj a fost publicată pe 1 iunie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Termenul limită pentru depunerea ofertelor era 12 iulie 2021, însă între timp procedura a fost suspendată, potrivit informațiilor din SEAP de la momentul publicării acestui articol (foto jos).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contractul scos la licitație are o valoare estimată cuprinsă între 107,46 milioane de lei și 127 milioane de lei.

Durata contractului este de 43 luni de la data de începere a contractului (din care 36 de luni – Studiul de Fezabilitate), potrivit anunțului din SEAP.

În cadrul contractului vor fi prestate următoarele servicii și vor fi elaborate următoarele documente:

• Elaborarea Studiului de fezabilitate, cu respectarea legislației în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc);

• Asistență Tehnică acordată Beneficiarului pentru susținerea Aplicației de Finanțare

• Asistență Tehnică pentru pregătirea documentației de atribuire a contractului de proiectare și executie lucrări

În iunie, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat la rândul său lansarea acestei licitații și a prezentat câteva date:

– licitația are la bază noul caiet de sarcini cu termene și plăți mult mai clare, care să nu mai rezulte în sincope la derulare

– profilul drumului, autostradă sau drum expres, va rezulta din analiza cost-beneficiu, el putând să varieze pe sectoare, în funcție de costuri și dificultatea terenului

 

 

Tronsonul Craiova – Lugoj era inclus în Autostrada Sudului (A6), proiect pe care fostele guvernări social – democrate intenționau să îl realizeze prin parteneriat public – privat (PPP).

 

Din cadrul acestui proiect, CNAIR a mai scos la licitație în luna mai studiul de fezabilitate pentru tronsonul București – Alexandria. Contractul pentru studierea celor circa 76 de kilometri are o valoare estimată de până la 21 milioane de lei. Și această licitație apare ca fiind suspendată, conform datelor actuale din SEAP.