Drumul din Silicon Valley în România poate fi Tremend(ous). Calea de urmat a trei IT-iști români care rulează zeci de milioane de euro

30 11. 2021
marius_hanganu_ioan_cocan_68603000

Suntem aproape 15 ani mai târziu, iar firma lor, Tremend, de la tremendous (extraordinar), se comportă în continuare precum un business extraordinar – rulează în jur de 20 de milioane de euro, au creșteri anuale de două cifre a business-ului, au fost de trei ori în Deloitte Technology Fast 500 EMEA, au în palmares peste 700 de proiecte de anvergură, inclusiv pentru instituții ale Comisiei Europene, iar soluțiile lor sunt folosite de peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume.

Tremend vine de la tremendous care înseamnă extraordinar, adică exact așa cum ne-am dorit să fie și soluțiile livrate de noi. Am vrut să aducem acel element deosebit în fiecare proiect livrat. Iar Tremend aduce extraordinarul prin inovație. În domeniul tehnologic, inovația este parte din cotidian și este o realitate. Fiind o piață competitivă, în care companii similare își prezintă soluțiile, serviciile și produsele, inovația este de multe ori cea care face diferența. Și chiar dacă nu tot ceea ce se întâmplă este revoluționar, ajustările creative ale proceselor obișnuite pot optimiza și respectiv aduce beneficii majore clienților”, povestește Ioan Cocan, managing partner Tremend, omul care, pe lângă software management, își dedică timpul dezvoltării organizaționale, învățării și promovării valorilor românești.

O poveste invers. Din SUA în România

De altfel, un prim element deosebit în cazul business-ului Tremend s-a putut constata încă de la început. Este printre puținele afaceri românești care și-a găsit clienți mai întâi peste granițe, concentrându-se de abia mai apoi pe atragerea de clienți locali. “Primul nostru client a fost din New York. Am dezvoltat pentru acesta un produs de tip document management care s-a vândut în SUA cu o perioadă de mentenanță de 3 ani, astfel încât aveam capital pentru perioada respectivă. După ce am câștigat primii clienți din Statele Unite, ne-am dezvoltat și în România, unde am creat și lansat portalul de știri foarte cunoscut Hotnews, apoi a urmat Orange”, explică Cocan. Acesta amintește și de primul proiect IoT creat de companie, tot la început de activitate – o soluție ce permite conectarea prin Bluetooth a diferitelor branduri cu potențialii clienți pe baza poziționării lor fizice. Era o soluție pentru Qwikker, lider în distribuția de conținut bazat pe locație pentru dispozitivele mobile. “Soluția a devenit un succes mondial la scurt timp după lansare”, mai amintește Cocan, care a pornit pe drumul antreprenoriatului gândindu-se că va face consultanță.

“Eu și Marius Hanganu (cel care acum se implică activ în zona de operațiuni și dezvoltare a companiei n.red.) ne-am cunoscut la secția de Calculatoare a Facultății de Automatică și Calculatoare din Politehnica București. Până în 2004, am lucrat în firme diferite, apoi a apărut o oportunitate de colaborare pentru un start-up din Silicon Valley. Am mers la fata locului, am lucrat o perioadă în acel start-up, fiind primii angajați. În timp ce eram în SUA, ne-am gândit să lansăm o afacere de consultanță, să realizăm proiecte împreună și astfel, un an mai târziu (2005 n.red), s-a născut Tremend. În 2006, s-a alăturat echipei și Bogdan Nițulescu, Chief Technology Officer, în 2009 devenind partener în companie”, povestește Ioan Cocan.

Din Sillicon Valey într-un apartament de trei camere din București

Chiar dacă au pornit din Silicon Valley, echipa Tremend s-a format, de fapt, într-un apartament cu trei camere din București. Amenajat de ei de la zero, acesta a găzduit inițial șase colegi și a fost martorul transformării unor “tehnicieni” în antreprenori.

Miza era mare și nu doar pentru ei. Tremend a apărut din dorința fondatorilor de a “ folosi experiența dobândită în Silicon Valley și de a dovedi că în România se poate face business de performanță”.

Era în 2005, o perioadă în care piața de soluții software era în plină ascensiune la nivel mondial, dar în România creștea cu proiecte mici livrate în extern. “Cel puțin în IT, în State, exista un network foarte puternic, precum și know-how, tehnologii inovatoare pentru construirea de soluții de ultimă oră. (…) Noi am pornit la drum cu scopul de a fi un partener tehnic pentru proiecte de inovație, pentru care nu există soluții simple. Această nevoie există în industrii și companii extrem de diferite, de la corporații dinamice care doresc să ofere o experiență cât mai bună consumatorului, până la start-up-uri puternic digitalizate. Pentru noi, perioada în care am stat în State a fost esențială. Ne-am dat seama de ecosistemul de acolo, am înțeles cum sunt dezvoltatorii din SUA, ne-am creat un network”.

Și de la tehnicieni la manageri și antreprenori

Un business este însă un loc în care nu doar tehnicianul trebuie să își manifeste măiestria. Managerul și antreprenorul au și ei rolul lor, iar pentru a ajunge la un „dans” armonios în trei este nevoie atât de a învăța, cât și de a înțelege că trebuie să lucrezi și la afacere, nu doar în cadrul ei.

Cei trei fondatori Tremend au trecut pragul spre management și antreprenoriat angajând primul HR, iar drumul ce a urmat a presupus să învețe să delege responsabilități, “unul dintre cele mai importante instrumente în dezvoltarea angajaților”.

“La început, cu siguranță, a predominat tehnicianul. Avem o formație tehnică, nu știam foarte multe despre ce înseamnă să ai o firmă, ce presupun domeniile precum marketing și vânzări. Avantajul a fost că am știut să ne adaptăm mereu și să învățăm lucruri noi pe măsură ce ne confruntăm cu ele. Am învățat să formăm echipe, să le antrenăm încă din facultate sau pe perioada internship-urilor. De asemenea, am învățat să lucrăm remote cu clienții noștri aflați pe patru continente, (…) să ne ocupăm și de facturi sau de lucruri ce țin de management. Ne implicăm în procesele de dezvoltare a soluțiilor, în identificarea potențialilor clienți. Un moment important a fost când am angajat primul HR și practic am trecut de la tehnician spre manager și antreprenor, lucrândla afacere, nu doar în afacere”.

Pentru că nu este neapărat nevoie să înveți din propriile greșeli

Implicarea fondatorilor în toate procesele companiei a mai fost însă necesară încă vreo șase ani de la înființare. Iar creșterea, extrem de accelerată, nu a permis învățarea din greșeli. “Apelăm la consultanți externi experimentați ca alternativă la a învăța din propriile greșeli. Nu este nevoie să reinventăm roata. Cred că una dintre calitățile unui antreprenor este de a găsi mereu căi care să-l ajute să depășească obstacolele apărute în cale”, mai explică antreprenorul care, alături de parteneri, la începuturile business-ului său, se ocupa cam de tot – scria cod, oferea consultanță clienților, recruta și vindea. “Ne doream creșterea business-ului, de aceea dezvoltarea departamentelor de HR, sales și marketing, consolidarea echipelor tehnice, inovarea proceselor interne și definirea persoanelor cheie care să coordoneze fiecare divizie, au venit ca pași firești în procesul de evoluție a companiei. Astfel, am crescut de la 6 colegi în primul an, la 403 specialiști IT în acest moment”.

Cât despre provocările legate de zona tehnică, încă din primii cinci ani de existență ai Tremend, compania s-a preocupat să integreze tehnologii inovatoare în proiectele pentru diverși partenerii. “De la IoT în domeniul auto, la conectivitate în cloud, am proiectat și implementat soluții Big Data înainte ca aceste tehnologii să devină atât de populare”.

Dar este nevoie de leadership pentru a crește…

Adevărata dezvoltare a venit însă după ce au început să se concentreze pe management, dezvoltându-se personal în zona de leadership. “La început de drum ne-am concentrat în special pe zona de dezvoltare de software. Cu timpul ne-am dat seama că pentru a putea creşte, trebuie să fim buni manageri. Am învățat, ne-am adaptat, iar după ce am început să ne dezvoltăm și în zona de leadership, am crescut într-un ritm mult mai accelerat.  Principala provocare a fost să aducem alături de noi, colegi cu un anumit profil. Căutăm să avem în echipă colegi cu o atitudine orientată către găsirea de soluții, care au abilitatea de a gândi creativ, pentru a putea rezolva problemele clienților, care au pasiune pentru inovație și pentru tehnologie. Este o cultură pe care am construit-o încă de la început bazată pe agilitate, proactivitate și colaborare – între colegi, departamente, dar și cu partenerii noștri – cultură pe care o păstrăm și acum, când echipa noastră s-a extins. Ne-am lărgit aria de recrutare, mai ales în această perioadă. Avantajul lucrului remote, de la distanță, este că putem recruta colegi din orice parte a țării. În ultimul an s-au alăturat echipei noastre oameni care locuiesc în Iași, Suceava, Craiova, Cluj, Galați etc”.

Și pași gândiți pentru a rămâne în echilibru

În perioada 2013-2016, Tremend a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 399% și a devenit compania cu cea mai alertă evoluție din România în topul Deloitte Technology Fast 50 CE 2016. În plus, de-a lungul anilor, compania s-a alăturat celor mai dinamici furnizori de tehnologie din regiune în topuri prestigioase, a intrat de două ori în Deloitte Technology Fast 50 CE și INC 5000, de trei ori în Deloitte Technology Fast 500 EMEA și de patru ori consecutiv în Financial Times 1000 Europe. Totodată, a fost nominalizată în categoria Impact Star în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 CE pentru inovație și impactul pozitiv asupra societății.

Sunt rezultate demne de analizat atât din punct de vedere al modului în care s-a ajuns acolo, cât și din perspectiva provocărilor care apar odată cu o creștere atât de accelerată. “Aceste premii reconfirmă eforturile echipei noastre de a pune permanent accentul pe inovație și pe adoptarea rapidă a tehnologiilor emergente precum Inteligența Artificială, Machine Learning, IoT, Microservicii, Big Data și blockchain și integrarea lor în produse software dezvoltate pentru sectoare precum telecom, financiar, auto și retail. Totodată, la această creștere a contribuit și atenția la cultura organizațională precum și ADN-ul tehnic al oamenilor din Tremend sau programele de dezvoltare continuă”.

Cum crești accelerat, prevenind riscurile

Cât despre saltul accelerat, Cocan crede că business-ul lui a crescut organic, susținut de creșterea echipei și investiții. “Nu am ars etape, am măsurat fiecare pas și reușită, am învățat să reducem riscurile, astfel încât să minimizăm cât mai mult posibilele obstacole. Am crescut ca cifră de afaceri și odată cu aceasta ne-am extins și ca echipă. Am făcut investiții în produse care au adus valoare adăugată clienților noștri, care ne-au ajutat să construim relații de parteneriat pe termen lung”.

Un exemplu în acest sens este și decizia celor trei antreprenori de a cumpăra, în 2018, 648 Group, o companie de servicii de dezvoltare web și mobile din Atlanta. “Aveam deja clienți în 14 state din US, de aceea decizia achiziției a reprezentat un pas important în strategia noastră de consolidare pe această piață și un prim pas în dezvoltarea la nivel global, pe lângă alte regiuni precum UK și țările scandinave.  Extinderea peste ocean prin preluarea companiei ne-a oferit posibilitatea de a fi mai aproape de potențialii noștri clienți, de a fi în permanent contact cu piața și totodată de a răspunde nevoii de a ne dezvolta portofoliul în afara României. Între cele două companii exista o sinergie în ceea ce privește cultura tehnică și experiența în a lucra cu organizații din US, aveam deja pregătit un plan de integrare a colegilor din 648 Group în Tremend, astfel că tranziţia a fost una lină, uşoară”, mai povestește Cocan a cărui echipă lucrează, de data aceasta prin colaborare, la următoarea generație de procesoare și switch-uri de rețea, folosite de către majoritatea supercomputerelor din Top 500 și de 90% din serviciile cloud de top de pe Internet. “La fel de important (ca și achiziția 648 Group n.red.) este parteneriatul cu Mellanox pentru design și verificare de microcipuri. Mellanox Technologies, care a devenit acum parte Nvidia, este furnizor de vârf în soluții de conectivitate end-to-end dedicate serverelor și stocării de date”, apreciază antreprenorul mereu atent la nevoile pieței.

Răspunsuri rapide la nevoile pieței

De altfel, Tremend a creat chiar propria platformă pentru a putea răspunde rapid acestor nevoi și a amânat planurile pentru 2020, pentru că a fost nevoie de altele. Iar una dintre schimbările importante ale business-ului se referă la trecerea 100% la modul de lucru de acasă, odată cu instalarea stării de urgență. “Ca să dezvoltăm și să lansăm rapid soluții de transformare digitală am creat Tremend Application Foundation. Aceasta este formată din mai multe module pe baza cărora putem construi, iar avantajul este că pot fi ajustate în funcție de platforma ce urmează să fie dezvoltată. Astfel, putem crea și lansa soluții competitive, în care integrăm inteligența artificială (AI) și Machine Learning (ML) într-un timp foarte scurt”, conchide Cocan, pentru care 2020 a însemnat și schimbări de planuri, dar și provocări “pe care le resimțim puternic” pentru că echipele nu se mai pot distra și învăța împreună. “Ne propuseserăm să creștem și să ne dezvoltăm portofoliul în industria auto. Plănuiam, totodată, extinderea spațiului de birouri din București și Brașov, ca urmare a creșterii echipei”, dezvăluie managerul la finele unui an care a surprins atât prin provocări, cât și prin rezultate.

În schimb, compania și-a concentrat eforturile pe lansarea de soluții de transformare digitală, menite să ajute business-urile în pandemie. Așa s-au născut: TORP, soluția de digital onboarding, observED, soluția pentru susținerea în siguranță a examenelor la distanță, HumanoID, un proiect de cercetare în parteneriat cu Universitatea București pentru digital onboarding și Graphomaly, soluția dezvoltată în parteneriat cuUniversitatea Politehnica București și cu Universitatea București, pentru detectarea riscurilor din tranzacțiile financiare.

În plus, Tremend a fost selectată partener tehnologic al Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că ajută instituțiile Comisiei Europene în procesul de digitalizare și inovare.

Cât despre evaluări în cifre, compania va ajunge anul acesta la un business de 20 de milioane de euro, o creștere cu 32% față de 2019 și 403 angajați, cu 66 mai mulți decât în 2019

Planuri clare de viitor, chiar și în perioade imprevizibile

Un start tocmai bun pentru planurile ambițioase din 2021, când compania vrea să se extindă și mai mult la nivel internațional, în SUA,Marea Britanie și Germania. “Am făcut pași importanți în această direcție, însă, pentru a trece la nivelul următor, am înțeles rolul vital al consultanței în creșterea sustenabilă a unei organizații. De aceea, anul acesta am devenit parteneri în programul internațional Blue Ribbon desfășurat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Suntem a doua companie din România selectată să facă parte din această rețea restrânsă”, explică Cocan, pentru care Covid-19 nu a însemnat adaptarea la digitalizare, ci lipsa interacțiunii fizice între oameni. “Provocările pe care le resimțim puternic au venit ca urmare a distanțării fizice, pentru că obișnuiam să organizăm constant activități de echipă, atât pe partea de divertisment, cât și în zona de învățare continuă. Acum ne strângem toată echipa, la fiecare două săptămâni, într-un Virtual Hangouts și povestim despre proiecte, provocări întâmpinate, modul în care au fost depășite. Înainte de pandemia de coronavirus le făceam vizite acestora, fie că erau la nivel național sau internațional. Chiar dacă actualul context ne-a adus restricții în ceea ce privește călătoriile, continuăm să colaborăm și să comunicăm cel puțin la fel de strâns ca înainte”.