Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț mai face un pas spre lansarea la licitație. Va fi contractul cu cea mai lungă șosea nouă din România
Contractul pentru Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț prevede „10 luni pentru proiectare, 38 de luni pentru execuție și cel mai important: un singur lot, de 51 km, care va fi cel mai lung din România”, au explicat surse oficiale pentru ECONOMICA.NET.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 9,14 miliarde de lei (inclusiv TVA).
La finalul lunii trecute, proiectul rutier pentru tronsonul de drum expres dintre municipiile Bacău şi Piatra Neamţ, în lungime de 51 de kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
La începutul lunii iunie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța că Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț este mai aproape de realizare. Potrivit lui, indicatorii necesari construcției acestui drum expres fuseseră avizați în Consiliul Tehnico Economic al Ministerului Transporturilor.
Noul drum expres va avea o lungime de aproximativ 51 de km și va asigura legătura între A7, DN2 și DN15.
Pe traseul acestuia, care va tranzita județul Bacău pe o lungime de 22,45 km și județul Neamț pe o lungime de 28,55 km, se vor construi:
– șase viaducte;
– 17 pasaje;
– șapte poduri;
– două spații de servicii;
– 1 centru de întreținere și coordonare;
– cinci noduri rutiere (Nod rutier A7, Nod rutier Racova, Nod rutier Podoleni, Nod rutier Savinești și Nod rutier Piatra Neamț).
După avizarea în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, se va putea pregăti lansarea în licitație a contractului pentru proiectare și execuție, mai transmitea șeful Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.
Construcția acestui nou drum expres va fi finanțată prin fonduri europene nerambursabile (Programul Transport).
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț trece la CNIR
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a finalizat pe 27 iunie procedura de semnare a protocoalelor de predare-preluare pentru primele patru proiecte de infrastructură de transport transferate de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Primele patru proiecte de investiţii transferate sunt:
Autostrada „Unirii” (A8) Târgu Mureş – Târgu Neamţ, secţiunea Miercurea Nirajului – Leghin, loturile: 1 C Sărăţeni – Joseni, 1 D Joseni – Ditrău, 2A Ditrău – Grinţieş, 2 B Grinţieş – Pipirig;
Autostrada Bucureşti – Braşov (A3), tronson Ploieşti – Braşov (112 km);
Drum Expres Focşani – Brăila (73 km) şi
Drum Expres Bacău – Piatra Neamţ (51 km).