„Drumul morții”: CNAIR vrea să amenajeze un giratoriu pe DN 2, lângă Buzău

Ministerul Transporturilor propune exproprierea a șase imobile pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția DN 2 km 100+700 cu DN 2B km 0+000, ieșire din localitatea Spătaru din județul Buzău. Supranumită și "drumul morții", șoseaua către Moldova este unul dintre cele mai periculoase drumuri naționale după numărul de accidente rutiere.
Anemona Andone - lun, 24 mai 2021, 22:04

Proiectul publicat luni pe site-ul Ministerului Transporturilor propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, aprobarea listei proprietarilor/deținătorilor aşa cum rezultă din evidenţele unităţii administrativ – teritoriale Costești pentru satul Spătaru din județul Buzău, precum și aprobarea sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care urmează a fi supuse procedurii de expropriere în cuantum total de 36.900 de lei, pentru un număr de  6 imobile cu o suprafață totală de 2.373 mp.

Drumul național DN 2 face legătura între municipiul București și oraşele Buzău, Focşani, Roman, Suceava și Siret, punctul de trecere al frontierei cu Ucraina, acesta face parte din rețeaua de drumuri europene (E85).

Intersecţia dintre DN 2 km 100+700 şi DN 2B km 0+000 (la ieșirea din localitatea Spătaru) nu a fost sistematizată odată cu reabilitarea drumului național DN 2, spun autorii proiectului de exproprieri.

Astfel, actuala interesecţie dintre DN 2 km 100+700 și DN 2B km 0+000 nu permite decât relaţia de dreapta și nu asigură fluenţa și condiţiile de circulație în siguranță.

În prezent, intersecția are forma de ”Y”, iar desfășurarea traficului se realizează defectuos cu multe puncte de conflict. Aceasta deservește în prezent fluxuri orare de trafic foarte ridicate (circa 2.200 vehicule/oră). Aproximativ 70% din acest trafic se desfășoară pe direcția DN2, fară să schimbe direcția de deplasare.

Intersecția se află în interiorul localității, astfel cele mai frecvente viteze de deplasare se situează în intervalul 45 -75 km/h.

Datorită debitului foarte ridicat de pe drumul principal (DN2), virajele de stânga din drumul principal și din drumul secundar (DN2B) se efectuează cu mare dificultate și cu punerea în pericol a tuturor participanților la trafic.

Intersecția deservește următoarele tipuri de fluxuri de trafic:

  • trafic de scurtă/medie și lungă distanță (în special București – Moldova);
  • traficul local generat de obiectivele de interes din zona periurbana a municipiului Buzău ;
  • traficul de scurtă/medie distanță de pe ruta Ploiești – Buzău – Brăila/Galați – Tulcea.

Având în vedere creşterea numărului de autovehicule, datorat diversificării activităților economice din zonă în ultimii ani, actuala intersecție de pe DN 2 (km 100+700) cu DN 2B (km 0+000), ieșirea din localitatea Spătaru are o capacitate de circulație subdimensionată și nu mai asigură un grad corespunzător din punct de vedere al desfășurării traficului auto.

DN 2 este în aliniament pe sectorul în care se va sistematiza intersecția. Pantele longitudinale se înscriu în limita de 1%. Pe sectorul investigat există șanțuri de scurgere a apelor și podețe de continuizare ale acestora în dreptul acceselor la proprietăți sau la drumurile laterale.

Lipsa semnalizării verticale și orizontale, intersecția cu străzile laterale, conduc la scăderea capacității de circulație pe acest sector, consecințele fiind viteze de circulație reduse și creșterea gradului de poluare și a consumului de combustibil.

Prin realizarea obiectivului de investiţii Amenajare intersecție cu sens giratoriu la intersecţia DN 2 km100+700 cu DN 2B km 0+000, ieșire din localitatea Spataru, din judeţul Buzău se vor realiza:

– reducerea numărului accidentelor rutiere ce se produc în aceasta zona;

– asigurarea posibilităţii de intoarcere în siguranță;

– asigurarea accesului la proprietăţile aflate pe drumurile naționale;

– mărirea confortului participanţilor la trafic;

– mărirea siguranței circulației;

– realizare unor economii de timp în trafic prin reducerea blocajelor;

– reducerea impactului negativ asupra mediului și a zonelor construite;

– reducerea costurilor generalizate ale vehiculelor.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...