„Se realizează prima „autostradă nemțească” din România. Este vorba despre un drum expres realizat din beton rutier, care se așterne printr-o turnare continuă”, spune secretarul de stat pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit lui, utilajele care lucrează la acest drum au fost aduse direct din Germania, pentru prima dată în România.
„Cu ajutorul lor, se toarnă până la 1.300 de mc de beton pe zi. Până acum s-au turnat 13.500, dintre cei aproximativ 33.700 de mc ai drumului”, precizează secretarul de stat.
Acesta adaugă că, în paralel, se lucrează la finalizarea terasamentelor pe zona giratoriului din proximitatea punctului vamal Giurgiu.
„Dacă condițiile meteorologice ne permit, lucrarea va fi dată în trafic până la data de 20 decembrie”, anticipează oficialul din Transporturi.
Ordinul de începere pentru construcţia drumului de legătură DN 5 – Podul Prieteniei a fost dat în urmă cu un an, pe 21 octombrie 2020. Antreprenorul este Porr Construct SRL, iar valoarea contractului este de 106,63 milioane de lei, fără TVA.
Durata contractului este de 24 luni execuţie şi 84 luni perioada de garanţie, iar finanţarea se face prin Fonduri Europene Nerambursabile.
Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Şoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400 va avea o lungime de 5,72 km. Scopul său principal va fi asigurarea conexiunii rutiere între DN5 şi punctul de trecere a frontierei Giurgiu.
Potrivit CNAIR, drumul de legătură se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecţie giratorie şi se continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 şi DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Totodată, drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, aceasta urmând a fi reabilitată la 2 benzi pe sens, cu aceeaşi structură ca a variantei ocolitoare.