Drumurile de acces către podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse vor fi reabilitate cu fonduri UE
Potrivit unui comunicat al MDRT, cooperarea româno-bulgară, facilitată de fondurile europene, continuă prin implementarea în parteneriat a unui proiect de îmbunătăţire a infrastructurii locale de transport.
În acest sens, vineri, în prezenţa reprezentanţilor Autorităţii de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007 – 2013 (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România), ai Autorităţii Naţionale (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria) şi ai partenerului lider – Municipalitatea Ruse, s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul Îmbunătăţirea accesibilităţii în Euroregiunea Ruse – Giurgiu cu coridorul Pan – European de transport nr.9.
Proiectul vizează reabilitarea şi modernizarea unor secţiuni ale bulevardului Tutrakan din Ruse şi ale drumului de legătură dintre centrul municipiului Giurgiu şi punctul de trecere frontieră Giurgiu – Ruse, în scopul facilitării accesibilităţii la singurul pod existent pe cursul inferior al Dunării.
În plus, va fi creat un sistem comun de colectare a datelor şi de supraveghere video a traficului din zona vizată, iar rapoartele de sistem vor fi disponibile pe Internet pentru părţile interesate (şoferi, companii, instituţii etc.). „Astăzi semnăm un contract important de infrastructură rutieră, dar să nu uităm că începe o nouă perioadă de programare şi, tocmai de aceea, va trebui să aşezăm pe noi baze viitorul program de cooperare transfrontalieră, în acord cu priorităţile Strategiei Dunării. În viitor, va trebui să completăm infrastructura dezvoltată în comun cu investiţii în infrastructura portuară, pentru că Dunărea are un potenţial de dezvoltare semnificativ, atât în ceea ce priveşte transportul şi turismul, cât şi în ceea ce priveşte alte arii ale dezvoltării regionale”, a declarat secretarul de stat în MDRT Marcel Boloş.
Investiţia este finanţată în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 şi are o valoarea totală de 6,8 milioane de euro, din care 5,7 milioane de euro sunt asiguraţi prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).
Proiectul a fost depus în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte şi se adresează Axei Prioritare 1 – Accesibilitate, Domeniul Major de Intervenţie 1.1 – Îmbunătăţirea facilităţilor de transport transfrontalier terestru şi fluvial.
Parteneriatul proiectului este format din Municipalitatea Ruse şi Primăria Municipiului Giurgiu care, pe o perioadă de 30 de luni, vor urmări îmbunătăţirea infrastructurii principale de transport din Euroregiunea Ruse – Giurgiu prin reabilitarea şi modernizarea sectoarelor principale ale drumurilor de legătură cu coridorul Pan – European de transport nr.9, optimizarea coordonării traficului şi scăderea punctelor critice şi a sectoarelor aglomerate.
Proiectul este rezultatul implicării comune româno-bulgare, în vederea reducerii discrepanţelor existente la nivelul infrastructurii de transport, în condiţiile în care studiile de trafic realizate de cele două municipii au arătat că traficul local şi regional pe teritoriul Euroregiunii Ruse – Giurgiu a crescut semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană a celor două ţări (cu 103%, conform statisticilor oficiale).
Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013 face parte din programele finanţate în cadrul Obiectivului de Cooperare Teritorială Europeană de Uniunea Europeană şi este cofinanţat de guvernele României şi al Bulgariei, având ca scop general apropierea oamenilor, a comunităţilor şi a economiilor zonei de graniţă dintre România şi Bulgaria, în vederea participării la dezvoltarea comună a zonei de cooperare, prin utilizarea durabilă a resurselor şi avantajelor sale umane, naturale şi de mediu.
Bugetul total al programului este de 262,004 milioane de euro, din care 217,824 milioane de euro reprezintă fonduri FEDR. Până în prezent, au fost contractate 123 de proiecte, în valoare totală de 191,239 milioane de euro fonduri FEDR. Dintre acestea, 65 de proiecte (în valoare de 166,754 milioane de euro fonduri FEDR) se află în implementare, 54 de proiecte (în valoare de 21,599 milioane de euro fonduri FEDR) au fost finalizate şi patru proiecte (în valoare de 2,887 milioane de euro fonduri FEDR) au fost reziliate.
Până în prezent, beneficiarii au depus 477 de cereri de rambursare în valoare de 28,93 de milioane de euro din fonduri FEDR.