„După un prim trimestru încurajator, cu tranzacţii de 99 milioane de euro, piaţa românească a investiţiilor a înregistrat o scădere în trimestrul al doilea, când tranzacţiile au totalizat doar 25 milioane de euro. În acest trimestru a fost încheiată doar o tranzacţie, respectiv achiziţia a 100 de hectare de teren din fosta platformă Tractorul din Braşov. Această tranzacţie a ridicat valoarea tranzacţiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, în linie cu performanţele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2010 şi 2011. Pe de altă parte, volumul este egal cu cel înregistrat în întreg anul 2009”, se arată în cel mai recent raport realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Capacitatea băncilor de împrumuta a rămas redusă în 2012, cu impact direct asupra activităţii de investiţii. Condiţiile de pe piaţă continuă deci să fie dificile pentru investitorii care vor să investească capital în România şi pun presiune pe profiturile obţinute de dezvoltatori în cazul unui exit.
Cea mai mare tranzacţie din acest an a fost achiziţia complexului de birouri City Business Centre din Timişoara de către fondul de investiţii sud-african NEPI.
„Sectorul de retail continuă să fie atractiv pentru potenţilaii investitori, susţinut de o creştere a consumului în primul semestru. România deţine a treia poziţie în UE după creşterea consumului, cu un avans de 5,9%. În acelaşi timp, în trimestrul al doilea randamentele pe piaţele de birouri, retail şi industrial s-au menţinut constante faţă de trimestrul anterior. Astfel, la birouri randamnetul este în jurul a 8%, la retail de 8,5%, iar la industrial de 10,5%”, se menţionează în raport.
Reprezentanţii DTZ estimează că în viitorul apropiat vor atrage investitori mai ales proprietăţile din zone centrale din Bucureşti.
„În aceste condiţii, ne aşteptăm la o creştere moderată a volumului tranzacţiilor din România în acest an. Volumul ar putea ajunge la 250-300 milioane de euro pe tot anul, o descreştere de la estimările noastre iniţiale de 400-450 milioane de euro. Estimarea se bazează pe faptul că băncile vor aduce pe piaţă active de credite neperformante, această acţiune fiind parte a procesului de răscumpărare a datoriilor”, se menţionează în comunicat.
Evoluţia tranzacţiilor imobiliare din România este în linie cu cea înregistrată la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, unde volumul tranzacţiilor s-a prăbuşit la în al doilea trimestru la 327 milioane de euro, după ce în primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 milioane de euro.
Cehia şi Polonia au continuat să domine piaţa investiţiilor în regiune în al doilea trimestru, datorită eforturilor băncilor prezente în aceste ţări de a susţine investiţiile locale. Segmentul clădirilor de birouri a fost preferat de investitori, în timp ce retail-ul a înregistrat un declin semnificativ cauzat de scăderea oportunităţilor în acest domeniu.
Criza datoriilor suverane continuă să aibă un impact negativ asupra întregii zone euro, inclusiv asupra Europei Centrale şi de Est, România şi Polonia fiind cel mai puţin expuse, apreciază reprezentanţii DTZ.
A doua parte a anului a debutat cu o tranzacţie cu o proprietate imobiliară, fondul NEPI, cel mai activ cumpărător de active imobiliare pe piaţa locală în ultimii trei ani, asociindu-se cu omul de afaceri Ovidiu Şandor pentru dezvoltarea unui proiect de birouri în Cluj, unde au cumpărat platforma fostei fabrici Tricotaje Someşul din centrul oraşului.
Terenul era deţinut de compania de dezvoltare imobiliară Atrium Centers controlată de omul de afaceri Michael Israeli, care plănuia să dezvolte un mall pe acest teren.