DTZ: Anul 2012, cel mai greu pentru imobiliare de la începerea crizei

Economica.net
20 09. 2012
blocuri_case_bucuresti_imobiliare__09494900

DTZ Echinox a încheiat anul 2011 cu afaceri de circa 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro), în uşoară creştere de la 11,6 milioane de lei (2,7 milioane euro) în 2010.

„Consultanţii noştri au menţinut un ritm constant în ceea ce priveşte deal-urile încheiate, estimez că vom încheia anul acesta cu o cifră de afaceri comparabilă cu cea de anul trecut. În opinia mea, acesta a fost cel mai greu an al crizei, din cauza impactului crizei datoriilor suverane din zona euro pe piaţa românească, dar şi a tulburenţelor de pe scena politică. Factori interni şi externi au afectat piaţa”, a declarat Şerbănescu agenţiei MEDIAFAX.

El crede însă că elementul de noutate şi totodată un semn pozitiv este faptul că băncile au început să vândă din activele neperformante.

„Pe toate segmentele imobiliare, fie ca este vorba de apartamente, clădiri de birouri sau imobile comerciale, băncile au devenit mult mai active. Elementul de noutate al anului 2012 este că băncile au devenit vânzători de active neperformante. Înainte cochetau cu ideea, prospectau piaţa, acum sunt vânzători agresivi. Pe piaţă sunt scoase la vânzare portofolii de apartamente situate în toate oraşele, de terenuri, fabrici, depozite, de mall-uri. Problema este ca nu prea sunt cumpărători”, a precizat Şerbănescu.

Deşi recunoaşte că în termeni de tranzacţii agresivitatea băncilor nu a însemnat mare lucru pe piaţă, el spune că măcar a dus la o creştere a interesului potenţialilor cumpărători.

„În prezent dacă negociezi un activ care este în executare silită sau cu probleme la o bancă, ştii că banca este un partener serios de discuţii care vrea să închidă o tranzacţie. Şi atunci automat şi interesul este mai ridicat. Cred că vom începe să vedem tranzacţii de active mari începând de anul viitor, chiar din prima parte. Anul acesta nu am avut asemenea tranzacţii în mod relevant, au fost mai degrabă tranzacţii «fake». Cu toate acestea, din cauza situaţiei de pe piaţa externă investitorii nu sunt încă pregătiţi să facă achiziţii în România”, a adăugat reprezentantul DTZ.

Pe de altă parte, Şerbănescu apreciază că şi în condiţiile instabilităţii politice din România nu sunt argumente care să justifice diferenţele de randamente la care se încheie tranzacţiile în România (10%) faţă de Polonia (5-6%).

DTZ, parte a companiei UGL, unul dintre cele mai mari grupuri internaţionale în domeniul serviciilor imobiliare. DTZ Echinox asigură o gamă completă de servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.