DTZ: Cu un Guvern stabil ar putea avea loc mai multe tranzacţii imobiliare

Piaţa imobiliară a ajuns la un punct de stabilitate, în sensul că tranzacţiile de închiriere sau de achiziţie se realizează la preţuri realiste, iar în următoarele şase luni, după instalarea noului Guvern, ar putea avea loc mai multe tranzacţii, au declarat reprezentanţii DTZ.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 14:09
DTZ: Cu un Guvern stabil ar putea avea loc mai multe tranzacţii imobiliare

„Piaţa şi-a atins stabilitatea din punct de vedere al tranzacţiilor, pentru că acestea, atât închirierile cât şi vânzările, se realizează la preţuri realiste. Vedem cu optimism anul viitor, estimăm că vor fi mai multe tranzacţii, chiar au fost mai multe pe final de an. În următoarele şase luni, după alegeri care vor aduce un guvern stabil, cred că vom avea mai multe tranzacţii, atât achiziţii realizate de dezvoltatori, cât şi de către end-useri”, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară.

În opinia sa, de pe piaţa imobiliară au dispărut „aventurierii” sau „oportuniştii”, iar jucătorii care au mai rămas au planuri pe termen lung.

„Nu sunt nume noi de jucători care să vrea acum să intre pe piaţă, dar e posibil să avem surprise”, a adăugat Şerbănescu.

Pe piaţa de retail, Răzvan Sin, şeful departamnetului de profil din DTZ a arătat că acum focusul este în special pe Rusia şi Polonia, unde se fac foarte multe proiecte, nici din partea retailerilor neexistând un mare interes pentru România.

„Sunt multe lucruri care se fac în România mai ales în cazul dezvoltărilor existente, extinderi, modernizări, şi mai puţin pe partea de dezvoltări noi”, a explicat Sin.

Pe de altă parte, Mihnea Şerbănescu a adăugat că din punctul său de vedere nimic nu justifică diferenţele de preţ dintre activele imobiliare din România şi Polonia.

„Polonia este un model pentru Europa, dar faptul că în România faci o tranzacţie la un yield de 9%, iar în Polonia la unul de sub 6% nu se justifică, oricare ar fi problemele României”, a arătat Şerbănescu.

Numărul redus de tranzacţii care au loc cu proprietăţi din România, chiar şi la randamente mari, este explicat de reprezentanţii DTZ pe de o parte prin lipsa finanţării.

Din această cauză singurele tranzacţii de pe piaţa locală din acest an au fost realizate de dezvoltatori care au bani proprii, gen Skanska sau Interprime.

„Finanţarea este foarte scumpă, iar marjele la finanţare sunt foarte mari faţă de cele din Polonia, respectiv 4-5%+EURIBOR, faţă de 1,5-2,5% în Polonia. Pe de altă parte, există în continuare diferenţe foarte mari între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor, iar percepţia asupra riscului este net nefavorabilă României şi nimeni nu poate trece peste acest aspect”, au explicat reprezentanţii DTZ.

În acelaşi timp, Steve Watts, şeful DTZ pentru Europa Continentală, Orientul Mijlociu şi Africa, apreciază că România este o piaţă în creştere şi de aceea investitorii ar trebui să fie aici.

„Dacă aş fi investitor m-aş uita în zona la Cehia, Polonia şi România. În cazul României dacă ne uităm la potenţialul de creştere al pieţei de retail, la perspectiva de creştere economică, dar şi la rata şomajului, vom vedea că are toate şansele să crească mai mult decât Polonia. Dacă aş avea bani, România ar fi una dintre ţările la care m-aş uita cu atenţie”, a declarat Watts, recunoscând însă că în prezent investitorii sunt precuaţi în a-şi cheltui banii pe piaţa românească.

DTZ, parte a companiei UGL, aniversează în acest an 20 de ani de activitate pe piaţă imobiliară din România şi 10 ani de la afilierea la brandul global DTZ.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...