Chiriile de referinţă pentru spaţii industriale şi logistice moderne din România sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar rămân încă sub nivelul chiriilor din Varşovia.
Investiţiile în sectorul logistic şi-au continuat, la nivel european, revenirea, cu un volum total de 10,4 miliarde de euro în 2011, faţă de 8,6 miliarde de euro în 2010.
Conform celui mai recent raport al DTZ ‘Property Times – European Logistics’, piaţa din Marea Britanie a avut cel mai mare volum al investiţiilor din Europa, de patru miliarde de euro, reprezentând 39% din totalul înregistrat la nivelul întregului continent. Piaţa investiţiilor în spaţii logistice din Germania a fost mai puţin efervescentă în a două jumătate a anului 2011, cu un total de 600 milioane de euro, faţă de 800 milioane euro în prima jumătate. Ţările Nordice şi-au păstrat nivelul ridicat al tranzacţiilor în 2011, apropiindu-se de valoarea de 1,9 milioane de euro.
Piata industrială a depăşit, conform raportului, performanţele segmentului imobiliar în ansamblu, cu o creştere de 23%, faţă de întregul domeniu imobiliar, care a avut, în medie, o modestă creştere de 6%.
Dezvoltatorii sunt rezervaţi cu privire la proiectele speculative, întrucât costurile finanţării rămân mari şi riscurile de asemenea. Încetinirea ritmului construcţiilor noi, cu excepţia celor executate la comandă, a contribuit la restabilizarea pieţei. Analiza DTZ asupra anului 2011 a demonstrat că chiriile au rămas la acelaşi nivel pe 19 dintre cele 20 de pieţe monitorizate. În ceea ce priveşte 2012, analiştii DTZ se aşteaptă la o creştere modestă de 0,8% pentru chiriile prime de pe segmentul logistic.