În 2014, energiile regenerabile erau responsabile pentru 18% din energia consumată la nivel mondial. Potrivit actualelor strategii energetice naţionale, ponderea regenerabilelor ar urma să ajungă la 21% în anul 2030. Însă o dublarea a ponderii regenerabilelor ar ajuta la atingerea obiectivului mondial referitor la limitarea creşterii temperaturilor mondiale la sub două grade Celsius, cum s-a convenit la summitul de la Paris de anul trecut.
Potrivit studiului IRENA, costul dublării ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial până în 2030 s-ar ridica la 290 de miliarde de dolari pe an, însă economiile realizate ca urmare a reducerii poluării şi a efectelor emisiilor asupra sănătăţii umane şi agriculturii ar fi cuprinse între 1.200 şi 4.200 miliarde de dolari pe an.
„Atingerea unei dublări a ponderii energiilor regenerabile nu este doar un obiectiv fezabil este şi mai ieftin. Aceasta ar crea mai multe locuri de muncă, ar salva milioane de vieţi ca urmare a reducerii poluării aerului şi ne-ar pune pe o traiectorie de limitare a creşterii temperaturilor globale la două grade, cum s-a convenit la Paris”, a declarat directorul general al IRENA, Adnan Amin.
Separat, Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a anunţat miercuri că ponderea energiilor regenerabile în mixul energetic al Uniunii Europene a crescut până la 15,2% în 2014 de la 15% în 2013, potrivit datelor preliminare pentru 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile astfel de date.