‘Un potenţial investitor nu va fi deranjat de perioada până când îşi va recupera aceste costuri în facturi. Va fi, însă, o problemă legată de suportabilitatea consumatorilor. În orice business, cred că acest nou impozit poate fi gestionat şi nu cred că o creştere de 1 – 1,5% va avea un impact atât de mare. Aceasta nu este doar părerea mea, ci şi a marilor companii energetice din ţară, care îşi continuă planurile de investiţii’, a spus Dumitraşcu.
La finele săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat că preţul reglementat al energiei electrice ar putea creşte de la 1 ianuarie 2015 cu 1 – 2%, după ce companiile din sector vor cere recunoaşterea taxei pe stâlp în tarifele finale.
‘Toate costurile justificate trebuie recunoscute în tarifele finale. Deocamdată, nicio companie nu a solicitat recunoaşterea în tarife a taxei pe stâlp, prin urmare nu ştim ce impact va avea acest lucru la nivelul consumatorului final. Noi estimăm undeva la 1 – 2%’, a spus Havrileţ.
Declaraţiile depuse pentru impozitul pe construcţiile speciale însumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu faţă de suma prevăzută în buget, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu.
‘Ieri (luni – n. r.) aveam o sumă declarată de un miliard de lei, în curs de actualizare. Declaraţia se depune pentru toată suma anuală, dar se plăteşte în două tranşe. Suma este deja dublă faţă de cea prevăzută în buget’, a precizat Manolescu.
Termenul de declarare a impozitului pe construcţii datorat de companii pentru anul 2014 a fost 26 mai, zi în care trebuia plătită şi prima rată în contul acestui impozit, urmând ca a doua rată să fie scadentă în 25 septembrie 2014.
La începutul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale indică 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.
Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.
Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.
Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care consiliile locale au acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.