Dumitru Chisăliță, președintele asociației Energie Inteligentă, se opune desființării Ministerului Energiei

Preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a atras atenţia asupra faptului că o eventuală desfiinţare a Ministerului Energiei ar veni într-un moment în care, după 17 ani, România are o Strategie Energetică, şi a avertizat că o astfel de decizie pare să creeze o bucurie pentru „băieţii deştepţi", deranjaţi de ceea ce a făcut ministerul în ultimul an şi jumătate.
AGERPRES - vin, 13 dec. 2024, 13:24
Dumitru Chisăliță, președintele asociației Energie Inteligentă, se opune desființării Ministerului Energiei

„Suntem ridicoli de-a dreptul, am avut 10 ani de existenţă a Ministerului Energiei, fără o Strategie Energetică Naţională pe care să o aplice şi acum când în sfârşit după 17 ani avem din nou o Strategie Energetică Naţională, nu mai avem un Minister al Energiei care să o aplice. Domnilor faceţi ministerele după necesităţile oamenilor şi ale ţării, nu după dorinţa unora şi supărările altora. Eu aş vedea chiar preluarea în mod natural la Ministerul Energiei a unor atribuţii cu caracter energetic derulate în prezent de alte ministere: eficienţa energetică a clădirilor de la Ministerul Dezvoltării, tot ce ţine de carburanţi (staţii, depozite etc.) de la Ministerul Transporturilor, derularea fondurilor pentru proiecte directe sau indirecte pentru energie de la Ministerul Fondurilor Europene, şi chiar derularea aşa ziselor fonduri de mediu, care au un scop energetic de la Ministerul Mediului. Desfiinţarea Ministerului Energiei, pare să creeze o bucurie pentru băieţii deştepţi, deranjaţi de ceea ce a făcut Ministerul Energiei în ultimul an şi jumătate”, a subliniat Dumitru Chisăşiţă.

Ministerul Energie a fost înfiinţat în anul 2015 după ce din anul 2013 a funcţionat Departamentul Energiei în cadrul Ministerului Economiei, iar până în 2012 a existat Ministerul Economiei care în fapt derula în special acţiuni de coordonare economică a companiilor din energie.

Chisăliță a reamintit că înfiinţarea unui Minister al Energiei în anul 2015 a venit pe fondul dereglementării preţului la gaze şi electricitate şi a avut şi un rol foarte important în reducerea presiunilor pe care le făcea industria, mai exact marii consumatorii de energie, pentru a obţine electricitate şi gaze ieftine. Astfel, a fost redus riscul unui conflict de interese între marii consumatori şi marii producători de energie şi gaze, mai ales cei cu acţionariat de stat, consideră reprezentantul AEI.

„Un exemplu a fost faptul că producătorii de îngrăşăminte chimice făceau presiuni asupra ministrului care reprezenta atât sectorul industriei, cât şi al energiei. O reîntoarcere a energiei la un astfel de Minister ar putea să deschidă din nou această practică ilegală”, a afirmat Chisăliţă.

El consideră că, în contextul actual în care nu mai avem un sector energetic, ci o piaţă de energie, a cărei funcţionare este impetuos necesar să se bazeze pe politici publice, rolul unui Minister al Energiei este foarte mare.

„Să desfiinţezi astăzi Ministerul Energiei, când am atins cele mai ridicate cote de import din istoria României, când suntem în plin proces complicat de realizare a exploatării gazelor din Marea Neagră, când este nevoie de acţiune urgentă, pentru a rezolva problemele sistemice induse de variabilitatea surselor şi volatilitatea consumului de energie, când trebuie să se reliberalizeze piaţa de gaze şi energie electrică, când trebuie pregătiţi paşii pentru alimentarea cu energie şi căldură în următorii 25 de ani, în anul în care ne am confruntat cu preţuri uriaşe pe piaţa spot la energie electrică, când trebuie să iniţiem şi în România urgent măsuri de eficienţă energetică, când avem provocarea de a elimina blocajele şi să pregătim noile tehnologii atât de necesare României în viitor – producerea hidrogenului energetic, stocarea carbonului, reţeaua de captare şi transport a CO2, adaptarea reţelelor existente la gazele verzi, stocarea energie, exploatarea energiei geotermice etc”, a comentat preşedintele AEI.

În acelaşi timp, Dumitru Chisăliţă precizează că desfiinţarea Ministerului Energiei ar fi împotriva trendului european. El a arătat că în condiţiile în care Uniunea Europeană este în plină tranziţie către energia verde şi către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, în multe ţări a fost înfiinţat Ministerul energiei şi schimbărilor climatice în timp ce în alte ţări există Ministerul Energiei şi atât, cum este şi la noi acum (în SUA există un departament de sine stătător al energiei).

„Eliminarea sărăciei absolute, stoparea procesului de sărăcie şi reducerea ei până la nivelul economico-social şi politic acceptabil, creşterea bunăstării populaţiei, accesul la educaţie şi ocrotirea sănătăţii, ocuparea forţei de muncă, creşterea veniturilor reale – toate au o legătură strânsă cu energia. Toate acestea, în lipsa unui emitent de politici publice specifice şi concentrate, a unei entităţi responsabile pe sectorul de energie, sub forma unui Minister, va adânci mai mult prăpastia crizelor din România. Cei care doresc să desfiinţeze Ministerul Energiei, să reţină: Energia înseamnă pentru omenire, ceea ce înseamnă sângele pentru corpul omenesc”, a conchis preşedintele AEI.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Criteriu de performanţă la stat: să nu întârzii la muncă, spune Radu Miruţă. Salarii la stat de 50.000 lei lunar fără criterii de performanţă
Criteriu de performanţă la stat: să nu întârzii la muncă, spune Radu Miruţă. Salarii la stat de 50.000 lei lunar ...
Ministrul Economiei a dat exemplul unor directorii de companii de stat care câştigă 53.000 de lei pe lună, precizând că sunt salarii de 50.000 de lei fără criterii de performanţă. În plus,......
Admitere liceu în Bucureşti: lista liceelor, a profilelor şi a mediilor de admitere
Admitere liceu în Bucureşti: lista liceelor, a profilelor şi a mediilor de admitere
Elevii pot consulta pe platforma toe.hubproedus.ro oferta de licee bucureştene, a informat, duminică, primarul interimar ...
Șeful fondului suveran al Kazahstanului, în vizită la rafinăria Petromidia
Șeful fondului suveran al Kazahstanului, în vizită la rafinăria Petromidia
Nurlan Zhakupov, șeful Samruk-Kazyna, s-a întâlnit cu conducerea KazMunayGas și a subsidiarei acesteia, KMG International ...
Rutte va merge luni la Washington pentru discuţii cu Trump, anunţă NATO
Rutte va merge luni la Washington pentru discuţii cu Trump, anunţă NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se va deplasa luni la Washington pentru o vizită de două zile, transmite duminică ...