Dumitru, Consiliul Fiscal: Am avut discuţii informale cu Finanţele pe tema Codului Fiscal, trebuie egalizată sarcina fiscală
„Oficial, nu am primit o hârtie de la Ministerul Finanţelor în care să ni se ceară părerea despre un document. Punctual nu am discutat despre acest lucru. Am avut însă discuţii informale pe marginea modificării Codului Fiscal, discuţii mai vechi, legate de simplificarea modului de taxare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
El a refuzat să spună cu cine a avut discuţiile, însă a precizat că nu s-a discutat punctual despre procente.
„Fiscalitatea nu creşte la salariat, trebuie să se înţeleagă acest lucru. Costurile totale scad. Este adevărat că aceste contribuţii se extind la alte categorii de venituri pentru care se plătea mai puţin. Principial, asta se şi doreşte să se facă: să se egalizeze sarcina fiscală. PFA plătesc contribuţii mult mai mici decât salariaţii. 10,5% plus 5,5%, faţă de circa 40%, în condiţiile în care ştiţi şi dumneavoastră că multe PFA sunt de fapt plăţi salariale mascate” a spus Dumitru, solicitat să comenteze pe marginea modificărilor Codului Fiscal.
El a mai precizat şi că plata acestor contribuţii este plafonată la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie, la nivel de an.
ECONOMICA.NET a solicitat preşedintelui Consiliului Fiscal lămuriri după ce presa a prezentat un proiect de act normativ referitor la modificarea Codului Fiscal, pe care însă Finanţele nu şi-l asumă în această formă.
Profit.ro a prezentat marţi seară, un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.
Prevederea ar afecta mai ales Persoanele Fizice Autorizate (PFA), dar şi pe cei care realizază venituri din alte surse (cedarea drepturilor de autor, dividende, chirii), care urmează să plătească mai mult în contul acestor contribuţii individuale.
Ulterior, ministerul Finanţelor a emis un comunicat de presă în care preciza că nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.
„Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, în comunicat.
„Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii”, se mai arăta în comunicat.