Dumitru, Consiliul Fiscal: O decizie de majorare a salariului minim trebuie luată doar după o analiză a implicaţiilor în economie

Economica.net
27 02. 2017
bani_6795493_16422900

‘Înainte de a lua o decizie în acest sens, ar trebui să se facă o analiză cu privire la impactul acestei măsuri asupra economiei. (…) Poate ar trebui analizată şi evoluţia industriei, pentru că aceasta a performat foarte slab în ultima perioadă. Anul trecut am avut o creştere economică de 4,8%, iar industria a avut o creştere sub 2%. Ar trebui să vedem dacă această evoluţie nu a fost cumva determinată şi de majorarea salariului minim’, a explicat Dumitru.

El a reamintit că, din 2012 până în prezent, salariul minim pe economie a fost majorat cu 50% iar presiunea pe costuri şi competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adaugată mică. ‘Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile şi le-a dus la limita supravieţuirii’, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, ca urmare a majorării salariului minim pe economie, pe cale administrativă, raportul dintre salariul mediu şi cel minim a depăşit 50% şi se plasează peste media europeană.

Referitor la intenţia autorităţilor de a majora doar salariul minim din sectorul de stat, Dumitru a spus că, în practică, salariile bugetarilor sunt deja mai mari decât cele din privat, iar o astfel de măsură nu ar face decât să adâncească aceste disparităţi. ‘După ajustarea din 2010, salariile din sectorul de stat au scăzut sub cele din mediul privat, însă apoi raportul s-a inversat şi, în prezent, la stat salariile sunt mai mari decât în privat’, a mai spus Dumitru.

Mai mult, chiar şi în sectorul de stat, majorarea salariului minim ar face ca angajaţii nou încadraţi să intre în sistem cu salarii egale sau mai mari decât ale unor salariaţi cu vechime şi experienţă. ‘Este adevărat că sunt zone din sectorul bugetar în care salariile sunt încă foarte mici, dar sunt şi zone în care sunt foarte mari’, a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a menţionat într-un interviu pentru AGERPRES, că angajaţii din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, ‘începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării’.