„Au fost intrări de peste 4 miliarde de euro echivalent în titluri de stat, care ne finanţează contul curent în acest moment, dar care pot pune probleme pe termen lung. Acestea reprezintă 26% din totalul titlurilor de stat în lei. În momentul în care ne apropiem de 30%, mi-aş face pune ceva probleme. În spate sunt şi nişte riscuri. Au ieşit într-un an şi jumătate 2 miliarde de euro, au intrat în 6 luni 4 miliarde de euro”, a declarat Dumitru, la o conferinţă organizată la Banca Naţională a României.
În momentul de faţă, banii plasaţi de investitori pentru a obţine randamente bune din datoria statului ne ajută să finanţăm deficitul de cont curent, care s-a plasat la 3,9% din PIB anul trecut. Însă aceasta nu este cea mai sănătoasă metodă de a finanţa acest deficit, dată fiind volatilitatea investiţiilor de portofoliu.
„Deficitul este finanţat mai mult de investiţii de portofoliu, nu de investiţii străine directe. Includerea în indicele JP Morgan te pune în lumină şi te expune mişcărilor de capital”, a mai spus Dumitru, adăugând că deşi includerea în acest indice ar putea ţine plasamentele pe termen mai lung, depinde foarte mult de noi cât vor rămâne efectiv aceşti bani plasaţi aici.
JP Morgan a anunţat în ianuarie că va include obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, informaţie care a dus la acel moment la aprecierea leului pe pieţe la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Moneda naţională a continuat să se aprecieze în ultimele luni, pe măsură ce investitorii au cumpărat titluri de stat în lei.