„Dacă România creşte cu 2% şi Uniunea Europeană creşte cu acelaşi procent, noi batem pasul pe loc, nu este nicio convergenţă”, a afirmat Dumitru, într-o conferinţă de presă.
El a atras atenţia că în lipsa îmbunătăţirii datelor demografice, domeniu unde există reale provocări, potenţialul de creştere economică a României va coborî sub 1%, ceea ce este prea puţin.
„Şi o creştere de 2% nu ne ajută prea mult, pentru că oamenii se aşteaptă la salarii mărite şi în condiţiile astea nu poţi să dai mare lucru, decât iluzii”, a spus Dumitru.
El a menţionat că principala provocare a economiei româneşti în anii următori va fi cum să asigure bazele de creştere.
La rândul său, economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă, apreciază că una dintre provocări o reprezintă dezintermedierea financiară, fiind necesar ca România să apeleze la toate sursele pentru a investi în economia naţională şi a creşte potenţialul de dezvoltare a acesteia.
Totodată, şeful Departamentului Analiză Pieţe al BRD, Carmen Lipară, spune că România trebuie să se îndrepte spre finanţarea prin emiterea de obligaţiuni corporative, astfel încât să fie disparat riscul pentru creditarea pe termen mediu şi lung.
Ea a arătat că există potenţial de a scădea dobânzile la care se împrumută România, prin diminuarea riscului de ţară.