Necesarul de finanţare al Guvernului este de minimum 130 de miliarde de lei în 2020, iar dobânzile la bonduri au crescut

27 05. 2020
2_ionut_dumitru_87038800

Creditul guvernamental a crescut şi în luna aprilie într-un ritm accelerat, cu 3% faţă de martie 2020, şi aşa cum spune economistul şef al Raiffeisen Bank, majorarea acestuia de la lună la lună va continua tot anul acesta. „Dacă ar fi să luăm în calcul doar previziunile noastre pentru anul în curs, cu un deficit bugetar de 8,5% din PIB, necesarul de finanţare al guvernului este de minimum 130 de miliarde de lei în 2020, adică o medie de 11 miliarde de lei pe lună împrumutaţi de pe piaţa internă şi externă. Practic, 85 de miliarde de lei sunt necesari pentru cheltuielile bugetare şi 44 de miliarde de lei pentru pentru plata soldului datoriei publice în acest an”, spune Ionuţ Dumitru.

Chiar bazându-se pe un deficit bugetar mai mic decât cel prognozat de Raiffeisen Bank, de 7,9% din PIB, analiştii economici ai ING Bank prevedeau în raportul de analiză de la sfârşitul lunii aprilie că, în lunile mai-decembrie necesarul de finanţare al României se ridică la aproximativ 17,5 miliarde de euro (cu circa 2 miliarde mai mult decât prognoza MF de emisiuni pentru acoperirea dificitului bugetar). Analiştii apreciau la vremea respectivă că 6 miliarde de euro ar putea fi obţinuţi din emisiuni pe piaţa externă (eurobonduri), 4 miliarde de euro ajutor UE, restul din emisiuni pe piaţa internă şi eventual un acord multianual de împrumut. Între timp, Ministerul Finanţelor a contractat de pe piaţa externă un împrumut de 3,3 miliarde de euro după cum era de aşteptat, pe lângă cel de 3 miliarde de euro de la începutul anului.

Necesarul finanţării bugetare din acest an depăşeşte 10% din PIB-ul României, în condiţiile în care anul acesta s-ar putea să nu avem creştere economică, iar datoria publică va depăşi pragul psihologic de 40% din PIB (estimările analiştilor economici merg către 43% din PIB în 2020). Ceea ce trebuie însă subliniat este faptul că, „acum ne împrumutăm la dobânzi mai mari decât cele de care beneficiam înainte de criză”, spune Ionuţ Dumitru.

Într-adevăr dobânzile au fluctuat în ultima perioadă. Astfel, conform http://www.worldgovernmentbonds.com, faţă de acum şase luni, randamentul bondurilor guvernamentale a crescut cu valori cuprinse între 7,9 şi 134 de puncte de bază, în funcţie de maturitatea bondurilor. Să nu uităm că în septembrie, Ministerul Finanţelor are scadentă o emisiune de titluri de stat cu dobândă negativă, faţă de dobânzile cai sunt percepute azi, de 4,435% la titlurile de stat în lei pe următorii 10 ani sau de randamentele obţinute la ultima emisiune externă în euro de 2,75% pentru 5 ani şi 3,62% pentru 10 ani.