Dunca (ANPC): Sunt deschis spre a găsi soluţii împreună cu retailerii pentru a reduce risipa alimentară

Economica.net
13 10. 2015
food_waste_grant_baldwin_41788200

‘Sunt deschis spre a găsi soluţii împreună cu retailerii pentru a reduce risipa alimentară. Printr-o colaborare mai bună putem realiza o siguranţă alimentară sporită. Avem în jur de 5.000 de reclamaţii în acest an care vizează produsele alimentare’, a arătat Marius Dunca.

România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte cantitatea de alimente risipite, conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

‘Risipa alimentară trebuie combătută plecând de la cauze, prin educaţie şi campanii de cumpărare a pachetelor mici. Trebuie să avem o ofertă de produse adaptată. Există un program denumit ‘cumpără cât ai nevoie’ care se adaugă mai multor campanii, precum cele de donare de alimente. Trebuie să ne focusăm pe cauzele risipei de alimente. Aceasta nu este numai o problemă a comercianţilor, este o problemă a tuturor, inclusiv a autorităţilor cărora le cerem să dialogheze cu noi pentru găsirea unui mod de prelungire a termenului de valabilitate’, au spus reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR).

Conform reprezentanţilor retailerilor, cel puţin o treime din alimentele cumpărate se aruncă acasă la consumator. Circa 90 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual în Uniunea Europeană, cantitate care reprezintă 40% din totalul alimentelor. Deşeurile sunt produse în întreg lanţul de aprovizionare, de la producţie, vânzare, până la consumatorul final.

Românii aruncă anual la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente, adică 10% din mâncarea pe care o cumpără, conform Eurostat. În timp ce media Uniunii este de 179 de kilograme/cap de locuitor, fiecare român aruncă peste 100 de kilograme de mâncare la gunoi în fiecare an.