Carlos Tavares a demisionat brusc la 1 decembrie, cu aproape 18 luni înainte de expirarea contractului său, pe măsură ce ruptura s-a extins între consiliul de administrație și principalii acționari ai celui de-al patrulea mare producător auto din lume.
În timp ce caută un nou CEO, Stellantis este condus de un comitet executiv interimar, prezidat de Elkann.
După ce a avertizat asupra profiturilor la sfârșitul lunii septembrie și se confruntă cu un inventar umflat, Stellantis nu își poate permite să se deplaseze sub conducerea sa temporară.
Elkann, în vârstă de 48 de ani, este descendentul familiei Agnelli care a fondat producătorul italian Fiat cu mai bine de un secol în urmă. De asemenea, conduce Ferrari și Exor exploatația familiei Agnelli.
Noua abordare va fi testată marți, când reprezentanții producătorului auto se vor întâlni cu ministrul italian al Industriei Adolfo Urso și sindicatele locale pentru a încerca să convină asupra unui plan pe termen lung pentru producția în Italia.
Compania – singurul producător de automobile major din țară – s-ar putea angaja să extindă producția și să protejeze locurile de muncă în schimbul îmbunătățirii condițiilor de producție și al sprijinului guvernamental pentru tranziția electrică a industriei, diminuând tensiunile cu Roma.
La mai puțin de o săptămână după ce CEO-ul a demisionat, Stellantis a spus că se va alătura grupului european de lobby auto ACEA, de uned a ieșit la începutul lui 2023 pe baza unei decizii a lui Tavares, care a optat pentru o strategie de lobby independentă fără a consulta consiliul de administrație.
Tavares s-a opus unui apel din partea ACEA de scutire a țintelor intermediare privind țintele de reducere a emisiilor de carbon ale Uniunii Europene, în baza cărora producătorii de automobile riscă amenzi de mai multe miliarde de euro. Poziția sa nu a fost susținută de asociațiile dealerilor europeni Stellantis, care au susținut propunerea ACEA.
Alberto Di Tanno, președintele grupului de dealeri italian Intergea a spus că este prea devreme pentru a vedea schimbări concrete, dar că este încrezător.
„Se pare că compania dorește să se prezinte ca fiind mai puțin centralizată și să ofere mai multă autonomie structurilor sale de țară, inclusiv în relațiile cu dealerii”, a spus el.