După 40 de ani de activitate în străinătate, Rompetrol a început să caute petrol şi în România

După aproape 40 de ani în care a lucrat în străinatate, Rompetrol a început forajul la prima sondă de prospecţiune geologică de pe teritoriul României, potrivit unei informări a companiei remisă redacţiei ECONOMICA.NET.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 11:58
După 40 de ani de activitate în străinătate, Rompetrol a început să caute petrol şi în România

Sonda de exploare Kaz 1 este amplasată în partea de Nord-Vest a perimetrului Focşani, în apropierea localităţii Fitioneşti (judeţul Vrancea) şi va avea o adâncime proiectată de aproximativ 4.200 de metri. În acelaşi timp, pentru continuarea cercetării potenţialului petrolifer al perimetrului, compania intenţionează să deruleze un program de achiziţie date seismice 2D (minim 200 Km) în zona de sud-vest (structura Pruneni).

Valoarea totală a investiţiilor în cadrul acestui proiect va depăşi 10 milioane USD în acest an şi 17,5 milioane USD în 2013, spun cei de la Rompetrol. Perimetrul Focşani este aflat în concesiunea companiei din 2005.  Compania va avea, până la sfârşitul anului, o primă estimare a zăcământului din acest perimetru.

Şi în perimetrul de la Satu Mare, al doilea dintre cele cinci pe care Rompetrol le-a concesionat în România (Focşani, Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju), grupul a finalizat forajul a două sonde de explorare, testele indicând prezenţa unor acumulări de hidrocarburi.
 
Rompetrol nu activează în România, pe zona de upstream, doar în perimetrele proprii, având un contract cu singurul producător de ţiţei de pe piaţa locală, OMV Petrom. Anul trecut, grupul a început forarea unei in localitatea Filipesti de Padure (judetul Prahova), investitia necesara achiziţiei şi punerii în funcţiune a instalaţiei ridicându-se la peste 8,5 milioane USD. Operatiunea face parte dintr-un contract de prestări servicii, în valoare de 29 de milioane de dolari, încheiat de Rompetrol cu OMV Petrom pentru realizarea, până în 2015 a unor lucrări de forare în perimetrele OMV Petrom din Romania.

Pe de altă parte, Rompetrol şi-a extins anul trecut activităţile de servicii speciale la sondă, prin compania sa specializată Rompetrol Well Services, şi în Ungaria şi Bulgaria, în urma unor contracte cu o valoare totală de peste 800.000 USD semnate cu firme locale. În primul caz, este vorba despre cimentarea şi tubarea a doua sonde geotermale în apropierea localitatilor Miskolocs şi Mako iar în al doilea caz despre servicii la două sonde petroliere de mare adâncime, de peste 3.000 metri, în vecinatatea localitatii Pleven.

40 de ani de muncă în 24 de ţări de pe patru continente

Debutul operaţiunilor pe zona de upstream în România este o premieră nu doar pentru grupul românesc, ci chiar şi pentru patronul kazah, compania petrolieră KazMunaiGaz, aceasta fiind prima sondă săpata de o subsidiară a companiei kazahe în afara Kazahstanului. „Până în prezent, operaţiuni de acest gen s-au efectuat, în mod exclusiv, numai pe câmpurile petrolifere din Kazahstan. Aceasta reprezintă o nouă etapă în strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol, parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi între primele 30 de mari companii de petrol şi gaze din lume”, a spus Zhanat Tussupbekov, director general al Grupului Rompetrol.

Odată cu săparea sondei din zona Moldovei, grupul Rompetrol începe să folosească şi în România experienţa sa de aproape 40 de ani în afara graniţelor, dat fiind că în 1974 s-a înfiinţat Rompetrol SA, compania de stat a României care reprezenta industria petrolieră autohtonă pe piaţa internaţională.

Încă din primii ani de funcţionare, Rompetrol a devenit un partener important în proiectele de petrol şi gaze în Orientul Mijlociu (Irak, Kuweit), dat fiind interesul de la acea vreme al României pentru parteneriatele cu statele din zonă, bogate în resurse de petrol. Divizia de Foraj şi servicii la sondă a companiei a realizat în Irak, din 1974 şi până în prezent, peste 500 de sonde şi lucrări la alte 200. La acestea se adaugă şi alte 100 de proiecte realizate în Nordul Africii şi Europa (foraje, servicii la sondă, consultanţă, etc), în ţări precum Egipt, Siria, Kazahstan, Ecuador, Algeria, Iordania, Kuweit, Maroc, Sudan, India şi Grecia. Divizia de explorare&producţie şi-a început operaţiunile în Libia în 1986, în bazinul Murzuk, unde a contribuit la descoperirea celui mai important zăcământ de ţiţei din zonă, de peste 100 de milioane de barili.

În zilele noastre, Unitatea de Upstream a Grupului Rompetrol este formată din două companii: Rompetrol SA şi Rompetrol Well Services (înfiinţată în 1951 ca societate de stat în subordinea Ministerului Petrolului şi Chimiei si parte a Grupului din 2000), companie specializată în servicii speciale la sondă, care a ajuns acum lider în România pe această piaţă. Rompetrol Well Services supervizează toate proiectele pe care le deasfăşoară de la sediul din Ploieşti şi oferă suport tehnic pentru cele 13 locaţii din România şi Kazahstan. În prezent are 330 de angajaţi în România şi 18 la filiala din Kazahstan şi a mai prestat servicii în Iraq, Iordania, Grecia şi Turcia.
 
De-a lungul timpului, companiile din divizia de Upstream a Grupului Rompetrol au desfăşurat activităţi în 24 de ţări de pe patru continente.

Unitatea de Upstream a Grupului asigură acum servicii complete pentru identificarea şi extracţia de ţiţei şi gaze naturale atât pentru parteneri interni şi internaţionali, cât şi pentru cele 5 perimetre deţinute în concesiune de Grup în România (Focşani, Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju).

Grupul Rompetrol NV. este deţinut integral de compania naţionala de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunaiGas şi işi desfaşoară activitatea în 12 ţări, majoritatea activelor şi operaţiunilor fiind în Franţa, Romania, Spania şi Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.

Grupul estimează o creştere a cifrei de afaceri consolidată cu 38% în 2012, de la 6,8 miliarde dolari în 2011, la 9,4 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...