Chiar dacă foarte multe bănci oferă pensionarilor avantaje legate de costurile aferente unui pachet de cont curent, când vine vorba de împrumuturi sau carduri de credit lucrurile se complică.
„Aprobarea unei facilităţi de credit presupune îndeplinirea cumulativă a mai multor criterii, atât financiare cât şi non-financiare prin care este stabilită bonitatea solicitantului respectiv”, spun reprezentanţii băncilor. Fiecare bancă (fiind şi cerinţă prin norme BNR) are stabilită o vârstă maximă a debitorului la acordarea unui credit, fie că este unul nou sau doar o prelungire a unuia vechi. Astfel, chiar dacă ai un card de credit sau vrei să refinanţezi un împrumut şi ai fost bun platnic , instituţia de credit nu poate să îţi mai furnizeze serviciile respective, pentru că ai ieşit la pensie şi nu mai îndeplineşti criteriul de vârstă.
Mai specifici, reprezentanţii Unicredit Bank ne-au oferit toate detaliile solicitate. „La acordarea creditului se are în vedere că acesta va trebui rambursat integral până la împlinirea vârstei maxime de creditare conform Regulamentului BNR nr.17. Acest Regulament prevede menţinerea unui grad total de îndatorare până la rambursarea integrală a creditului, de exemplu dacă analiza a fost efectuată în baza unor venituri salariale, atunci termenul de rambursare va fi corelat cu vârsta de pensionare. Pentru alte tipuri de venituri, care nu presupun o diminuare semnificativă a cuantumului, Banca are o limită diferită de vârsta maximă, aceasta putând ajunge până la 70 de ani (de exemplu pensii, dividende, venituri obţinute din chirii)”, au răspuns oficialii Unicredit la solicitarea Economica.net.
Unul dintre specialiştii din băncile comerciale arată că, indiferent de veniturile şi sursele de venituri obţinute de o persoană vârstnică, speranţa de viaţă la români tot 75 de ani este, fapt care justifică impunerea acestor restricţii legate de creditare. Băncile din România refuză aceste tipuri de împrumuturi, deși în Occident ele nu reprezintă o problemă. Pe de altă parte, reprezentanţii Revolut au declarat, pentru Economica, că abia aşteaptă clienţi potenţi din punct de vedere financiar, refuzaţi de băncile comerciale.
Unicredit Bank arată că „în ceea ce priveşte acordarea unui card de credit garantat integral cu un depozit colateral, nu se mai ţine cont de vârsta maximă”. Cu toate acestea, în redacţie am primit diverse solicitări de la pensionari care au reclamat faptul că nu le-a mai fost prelungită perioada de valabilitate a cardului de credit, chiar dacă respectivul card avea şi cash colateral. Ba mai mult, unii dintre ei întâmpină dificultăţi în recuperarea cash-ului colateral după ce le-a fost închis cardul de credit pe motive de vârstă (nici acestea explicate de către angajaţii băncilor).
În aceste condiţii, pensionarii nu au decât o singură şansă, în caz de nevoi financiare: împrumuturile la IFN-uri, care pot ajunge si la DAE de 1500% sau chiar mai mult. Un cash colateral s-ar putea să ajute, dar nu este sigur că aşa se va şi întâmpla.