După ani de pierderi, Tarom bate companiile low-cost în regiune și urcă pe locul doi în România

După zece ani de zbor pe pierdere, timp în care și-a pierdut și poziția de lider chiar la ea acasă, conducerea Tarom face pași în redresarea companiei. Anul acesta va marca un profit simbolic, de 27.000 de lei, dar a făcut un pas istoric: a comandat cinci avioane de la Boeing în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari. Chiar dacă este a noua companie aeriană ca importanță în regiune, Tarom depășește companiile low-cost, chiar și pe gigantul Wizz Air. 
Andrada Ghira - lun, 23 iul. 2018, 18:50
După ani de pierderi, Tarom bate companiile low-cost în regiune și urcă pe locul doi în România

Compania națională Tarom a transportat în ultimii ani un număr constant de pasageri, de 2,4 milioane, timp în care operatorii low-cost și-au majorat cotele de piață. Cu toate acestea, oficiali ai companiei se așteaptă ca traficul de pasageri să crească cu 35%, la peste trei milioane de pasageri transportați. În plus, efectul se va vedea și datorită celor două noi aeronave introduse în flotă în luna iunie a acestui an. 

Capacitatea anuală de transport a Tarom a crescut cu 22,1%, a doua cea mai mare creștere din regiune, după operatorul polonez LOT, care înregistrează o creștere de 25,4% a capacității anuale, arată datele CAPA și OAG.

Wizz Air, cel mai mare operator low-cost din regiune, se extinde anul acesta cu 21%, urmat fiind de Ukraine International, cu 17,7% și airBaltic, cu 17%. 

Dacă Tarom este pe locul doi în regiune în funcție de creșterea procentuală a capacității pentru acest an, compania românească ocupă locul 4 în ceea ce privește numărul de locuri disponibile, cu plecare din România. 

Tarom a ajuns pe locul 2 în România

După ce Tarom a fost depășită, rând pe rând de Wizz Air, Blue Air și Ryanair, anul acesta operatorul aerian a revenit în top, direct pe locul 2. Și asta pentru că Ryanair a anunțat că își va reduce capacitatea din România, a închis baza de la Timișoara și a renunțat la mai multe curse de la Oradea și Craiova. Locul trei este ocupat de Blue Air. 

Anul trecut, Wizz Air a transportat în și dinspre România 6,8 milioane de pasageri, în timp ce Tarom a transportat doar 2,4 milioane de pasageri, sub nivelul Ryanair de 2,5 milioane de pasageri.  

Polonia, cea mai mare piață din regiune

Și în funcție de numărul de locuri oferite spre vânzare pe avioane, Polonia este cea mai mare piață din regiune, cu dublul locurilor de pe piața din România, care se află pe locul doi, la scurtă distanță de Ucraina și Republica Cehă. Locul cinci este ocupat de Ungaria, iar Bulgaria, Croația, Serbia, Letonia și Lituania completează topul celor zece țări din Europa Centrală în funcție de capacitatea oferită de companiile aeriene. 

Primele cinci țări, cu România pe locul doi, dețin 60% din locuri, iar cele din top 10, dețin 81% din piața din Europa Centrală, mai arată datele CAPA. 

 

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...