După ani de pierderi, Tarom bate companiile low-cost în regiune și urcă pe locul doi în România

23 07. 2018
tarom_18216800

Compania națională Tarom a transportat în ultimii ani un număr constant de pasageri, de 2,4 milioane, timp în care operatorii low-cost și-au majorat cotele de piață. Cu toate acestea, oficiali ai companiei se așteaptă ca traficul de pasageri să crească cu 35%, la peste trei milioane de pasageri transportați. În plus, efectul se va vedea și datorită celor două noi aeronave introduse în flotă în luna iunie a acestui an. 

Capacitatea anuală de transport a Tarom a crescut cu 22,1%, a doua cea mai mare creștere din regiune, după operatorul polonez LOT, care înregistrează o creștere de 25,4% a capacității anuale, arată datele CAPA și OAG.

Wizz Air, cel mai mare operator low-cost din regiune, se extinde anul acesta cu 21%, urmat fiind de Ukraine International, cu 17,7% și airBaltic, cu 17%. 

Dacă Tarom este pe locul doi în regiune în funcție de creșterea procentuală a capacității pentru acest an, compania românească ocupă locul 4 în ceea ce privește numărul de locuri disponibile, cu plecare din România. 

Tarom a ajuns pe locul 2 în România

După ce Tarom a fost depășită, rând pe rând de Wizz Air, Blue Air și Ryanair, anul acesta operatorul aerian a revenit în top, direct pe locul 2. Și asta pentru că Ryanair a anunțat că își va reduce capacitatea din România, a închis baza de la Timișoara și a renunțat la mai multe curse de la Oradea și Craiova. Locul trei este ocupat de Blue Air. 

Anul trecut, Wizz Air a transportat în și dinspre România 6,8 milioane de pasageri, în timp ce Tarom a transportat doar 2,4 milioane de pasageri, sub nivelul Ryanair de 2,5 milioane de pasageri.  

Polonia, cea mai mare piață din regiune

Și în funcție de numărul de locuri oferite spre vânzare pe avioane, Polonia este cea mai mare piață din regiune, cu dublul locurilor de pe piața din România, care se află pe locul doi, la scurtă distanță de Ucraina și Republica Cehă. Locul cinci este ocupat de Ungaria, iar Bulgaria, Croația, Serbia, Letonia și Lituania completează topul celor zece țări din Europa Centrală în funcție de capacitatea oferită de companiile aeriene. 

Primele cinci țări, cu România pe locul doi, dețin 60% din locuri, iar cele din top 10, dețin 81% din piața din Europa Centrală, mai arată datele CAPA.