După ani de subperformanță, brandurile de fashion “de mall” își revin, depășind performanțele acțiunilor mărcilor de lux

Cu sezonul podiumurilor europene debutând vineri cu Săptămâna Modei de la Londra, o nouă cercetare a platformei de tranzacționare și investiții eToro arată că mărcile de modă care se adresează consumatorilor obișnuiți par să aibă o revenire pe piețele financiare față de cele de lux, după mai mulți ani de declin.
eToro - vin, 13 sept. 2024, 17:16
După ani de subperformanță, brandurile de fashion “de mall” își revin, depășind performanțele acțiunilor mărcilor de lux

eToro a analizat performanța a zece dintre cei mai mari retaileri de modă de lux și din clasa medie din Marea Britanie și Europa, în funcție de capitalizarea de piață, pentru a construi două coșuri de acțiuni cu ponderi egale – unul pentru acțiunile din clasa medie si unul pentru acțiunile de lux.

Datele arată că, în ultimii cinci ani, acțiunile de lux au depășit în mod semnificativ performanțele acțiunilor de modă de clasă medie, generând randamente de peste patru ori mai mari (76% față de 16%). De asemenea, coșul mărcilor de lux depășește cu mult performanța principalilor indici globali, generând randamente duble față de Stoxx 600 în ultimii cinci ani și de patru ori față de FTSE 100 (a se vedea tabelul 1).

În ultimul an, însă, tendința a început să se inverseze. Coșul acțiunilor reprezentând mărcile de fashion din clasa medie a crescut cu 11% față de acum 12 luni, în timp ce coșul mărcilor de lux a scăzut cu 8% – ambele înregistrând însă performanțe inferioare indicilor Stoxx 600 (+14%) și FTSE 100 (+14%) în această perioadă.

În fruntea redresării comerțului cu mărci de clasa medie din Marea Britanie se află Next, cu un preț al acțiunilor în creștere cu 44% în ultimul an, datorită creșterii constante a veniturilor și achizițiilor inteligente (a se vedea tabelul 2). Cel mai mare retailer de modă din lume și proprietarul Zara, Inditex, și-a recompensat, de asemenea, acționarii (având o creștere de 36% într-un an), compania înregistrând recent profituri record. Alte companii cu performanțe solide sunt ABF, proprietarul Primark (+27% în ultimul an) și retailerul italian OVS (+17%).

 

 

 

 

 

 

 

Comentând datele, analistul eToro pentru Regatul Unit, Sam North a declarat: „E clar că investițiile sunt un efort pe termen lung și, în ultimii cinci ani, cei care au investit în mărci de lux vor fi mult mai fericiți decât cei care dețin acțiuni ale firmelor de fashion de clasă medie. Sectorul modei de lux a fost mai bine echipat pentru a face față crizei costului vieții, clienții săi fiind mai puțin sensibili la incertitudinea economică în comparație cu cumpărătorii mărcilor de clasă medie sensibili la preț, iar LVMH, Hermès și alții au profitat de acest lucru.

Cu toate acestea, atenuarea inflației și a presiunilor legate de costuri pare să stârnească o revigorare în rândul unora dintre cele mai mari nume, cum ar fi Inditex, Zalando și OVS. Situația nu este însă albă sau neagră. Branduri precum ASOS, Superdry, JD Sports și SMCP au continuat să se confrunte cu dificultăți după pandemie, cu schimbările care au avut loc în obiceiurile de consum și în modă. Unele dintre aceste companii aflate în dificultate ar putea să se uite peste ocean pentru a se inspira de la firme precum Abercrombie, care și-au redresat situația revenind la elementele de bază, reducând costurile și înțelegându-și mai bine clienții.”

În coșul de lux, au existat unele performanțe recente puternice, cu Hermès din Franța în creștere cu 14% pe parcursul anului și marca italiană Brunello Cucinelli în creștere cu 18% în aceeași perioadă. Cu toate acestea, coșul modei de lux a fost tras în jos recent de performanța slabă a prețului acțiunilor unor nume importante precum Kering (-48%), Hugo Boss (-45%) și Burberry (-69%), încetinirea cererii în China dovedindu-se un factor major de diminuare a veniturilor și a sentimentului pieței.”

„Mărcile de lux au fost oarecum vulnerabile anul acesta, dar acest lucru s-ar putea schimba dacă economia Chinei începe să prindă din nou avânt. Cu toate acestea, în timp ce o revenire a cererii ar putea oferi un colac de salvare, este esențial ca aceste mărci să își înțeleagă în profunzime baza de clienți în continuă evoluție. Fără o înțelegere clară a preferințelor în schimbare și a nuanțelor pieței chineze, nu există nicio garanție că redresarea va fi simplă”, a adaugat North.

Despre eToro

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

Atenționare privind exonerarea de răspundere

eToro este o platformă de investiții în mai multe active. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scădea. Capitalul dvs. este în pericol.

eToro este autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie, în Cipru de Comisia pentru valori mobiliare și schimb valutar din Cipru, de Comisia australiană pentru valori mobiliare și investiții din Australia și licențiată de Autoritatea pentru servicii financiare din Seychelles.

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...