Compania petrolieră cu sediul în Marea Britanie a anunțat luni că va renunța la pachetul de 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, la participația de 50% într-un proiect de dezvoltare a câmpurilor Salym din vestul Siberiei și la cota de 50% într-un proiect de explorare în peninsula Gydan din nord-vestul Siberiei.
„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară lipsit de sens care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.
Mișcarea Shell urmează după anunțul BP de duminică. Compania britanică a anunțat că renunță la una dintre cele mai mari investiții străine din Rusia, participația de 19,75% din Rosneft și joint-venture-urile asociate. Analistii au declarat luni ca BP ar putea suporta pierderi de 26 de miliarde de dolari pe masură ce isi renunta din activitatea sa din tara.
„Decizia noastră de a părăsi Rusia este una pe care o luăm cu convingere”, a spus van Beurden. „Nu putem – și nu vom rămâne – pe loc”.
Shell a câștigat aproximativ 700 de milioane de dolari în 2021 din asocierile din proiectele Sakhalin și Salym. Afacerile sale în Rusia erau evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, iar compania a spus că abandonarea proiectelor cu Gazprom ar putea conduce la deprecieri de active.
Shell a fost una dintre cele cinci companii care au furnizat 50% din finanțarea și garanțiile pentru costul estimat de 9,5 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari) al construcției conductei Gazprom Nord Stream 2, între Rusia și Germania. Proiectul a fost efectiv oprit săptămâna trecută, când cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara va opri certificarea conductei, mai arată CNN.